Индонезийски спасители откриха телата на 34 студенти по теология в църква на остров Сулавеси, пострадала от земетресението в петък, съобщи говорителка на местния Червен кръст, цитиранд от Франс прес. 

Аула Ариани уточни, че 86 студенти, участвали в религиозна служба в окръг Сиги Биромару, в северната част на острова, първоначално били обявени за изчезнали.

"Общо 34 трупове бяха открити от спасителните екипи", заяви говорителката.

Тя отбеляза, че мястото, на което работят спасителните екипи, е труднодостъпно и най-големият проблем е, че трябва да се придвижват пеша в калта час и половина, носейки телата.

Снимка: AP/БТА

По данни на индонезийските власти вече на 1000 души са загинали в резултат на земетресението, последвано от вълни цунами. Броят на жертвите се очаква да нарасне, защото спасителните екипи все още не са успели да достигнат някои от пострадалите зони.

Най-малко осем чужденци са обявени за изчезнали на остров Сулавеси. Спасителните екипи все още не са открили по един гражданин на Белгия и Република Корея, както и шестима французи, заявил говорител на службата за предотвратяване на стихийни бедствия.

Снимка: AP/БТА

По последни данни в пострадалите от стихията населени места на остров Сулавеси са се намирали 114 чужденци, сред които граждани на Виетнам, Германия, Испания, Китай, Малайзия, Сингапур и Тайланд.

Междувременно земетресение с предварителен магнитуд 6,2 беше регистрирано днес близо до южния индонезийски остров Флорес, съобщи Геофизичният институт на САЩ, предаде Ройтерс. Трусът бил с епицентър на 250 км югозападно от град Енде. Няма сведения за жертви и щети, не е издадено предупреждение за цунами.