Според руски сенатори идеята за членството на Бразилия в НАТО не е само една от "странностите" на Доналд Тръмп - президента на САЩ, пише "Газета".

Руски издания разсъждават възможно ли е Бразилия да стане член на Северноатлантичския пакт.

Вашингтон разглежда сериозно възможността Бразилия да стане "голям ненатовски съюзник" или дори "съюзник от НАТО", заяви Тръмп във вторник, след като посрещна в Белия дом бразилския си колега Жаир Болсонаро.

Тръмп се опитва "да покаже, че не е загърбил НАТО" и думите му "не са поредните странности на екстравагантния стопанин на Белия дом", а може да се превърнат в реалност, коментира във Фейсбук Константин Косачов, председател на комисията по външна политика към горната камара на руския парламент. Предложението на американския лидер има ред различни измерения, посочва той, цитиран в руски издания.

"Поканата на новия десен лидер на Бразилия за военен алианс, било то в рамките на НАТО или в отделен формат - това е предложение за създаване на един вид "Антикоминтерновски пакт", добавя Косачов.

Става дума за "известното японско-германско споразумение от 1936 г., сключено с цел да не се допусне по-нататъшно разпространение на комунистическата идеология в света. Целите впрочем доста си приличат - противодействие срещу левите на американския континент, а както се знае, към тях не спада само Венецуела", отбелязва "Росийская газета".

Освен това според руския сенатор идеята на Тръмп е "ясен сигнал към европейските съюзници на САЩ (...), че продължат ли да демонстрират непокорство, най-вече във финансовите въпроси, водещата страна в НАТО може да измести акцентите в самата концепция на алианса", премахвайки "днешната му евроцентричност".

Косачов вижда тук и намерение "да се внасят раздори в често дразнещото Запада обединение БРИКС" - икономическия блок, включващ Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Бразилците не оцениха диалога на своя президент с Доналд Тръмп за евентуално влизане на страната им в НАТО, констатира "Вести". Това сочат резултати от допитване, пише онлайн изданието. "Рейтингът на Жаир Болсонаро падна с 15 на сто. Никой от предходните бразилски лидери не е бил толкова непопулярен. А няма и три месеца, откакто е на поста", допълва "Вести". Според последната анкета на института Ибопе 51 процента от бразилците одобряват начина, по който президентът управлява, в сравнение с 67 процента през януари.

Руският сенатор Алексей Пушков нарече Тръмп "новатор", защото лидерът на САЩ иска да присъедини към НАТО страна, която географски няма нищо общо с организацията, пише "Известия".

"Най-добрият път към заглъхване на НАТО е чрез разтваряне (на пакта, б. р.) в безбрежния Атлантик", цитира всекидневникът коментар на Пушков в Туитър.

Думите за членство на Бразилия в НАТО са "едно от екзотичните изявления на Доналд Тръмп", защото "не може да става и дума за институционално съюзничество" - според Северноатлантическия договор в алианса могат да членуват само САЩ, Канада и европейски страни, обяснява социологът Татяна Пархалина пред "Московский комсомолец".

Бразилия обаче може да тръгне по пътя на Колумбия, която миналата година първа от страните в Южна Америка се присъедини към НАТО като "глобален партньор". Това не е съвсем пълноценно членство - страната не е задължена да участва във военни действия. Подразбира се сътрудничество примерно в сферите на кибернетичната сигурност и разминирането, прогнозира вестникът.

Проблемът дали Бразилия ще участва или не в решаването на венецуелската криза изглежда вече по нов начин - защото, ако поканата за НАТО бъде приета, съюзническите отношения явно ще задължат страната да действа "солидарно" с другите членки на алианса, отбелязва "Независимая газета".

Темата за членство на Бразилия в НАТО стои с особена острота за Русия. Как хипотетичното членство в НАТО ще се съчетава с членството на страната в БРИКС - ето един голям въпрос, който все още остава без отговор, подчертава изданието.

Превод БТА