Докато Испания се бори с актуалния в момента Делта вариант на Covid-19, който обхваща 77% от всички заразени в страната, здравните власти са потвърдили вече 115 случая на т.нар. Ламбда вариант, съобщи БНР.

Този вариант беше открит за първи път през 2020 г. в Перу, но сега е най-разпространен в Чили.

Ламбда (Lambda) вариантът на новия коронавирус е потвърден вече в повече от 40 страни по света. На 14 юни тази година Световната здравна организация го класифицира като "вариант от интерес", а не като "вариант за безпокойство", каквито вече са Алфа, Бета, Делта и Гама.

Все още има малко информация за Ламбда, но според проучване на Токийския университет този вариант е силно заразен и по-устойчив на ваксини от оригиналната уханска разновидност на новия коронавирус.

Вирусите постоянно мутират, като в момента здравните служители са най-загрижени за разпространението на силно заразната Делта, но следят отблизо мутациите, две от които са Делта+ и Ламбда.

Делта+

Вариантът Делта+ има допълнителна мутация в протеиновия шип, което според някои води до повишена предаваемост, каза д-р Нивън Кроуган от Калифорнийски университет в Сан Франциско, пред Лус Пена на KGO-TV.

Това е една от 18-те Делта вариации и една от седемте мутации, които променят протеиновия шип.

"(Делта) мутира в сравнение с други вируси невероятно бързо. Мисля, че това е защото има значителен процент от хора, които се заразяват и са безсимптомни", каза Кроуган. "Светът наистина е огромна петриева чиния."

Необходимо е да се съберат повече данни, за да се потвърди дали мутацията Делта+ е по-лесно предаваема от Делта варианта.

Д-р Антъни Фочи, най-добрият експерт по инфекциозни заболявания в САЩ, каза в четвъртък, че няма категорични доказателства, които да определят дали разпространението на Делта+ мутацията трябва да е причина за тревога, съобщи ABC.

"Вариантът Делта, с който си имаме работа, е толкова способен да изтласка други варианти, че не очакваме някой друг да вземе връх. Като казваме това, ние следим (Делта+) много внимателно", каза Фаучи.

Дори с нова мутация ваксините продължават да се оказват ефективни срещу тези варианти, каза д-р Моника Ганди, специалист по инфекциозни заболявания.

"Вярно е, че коронавирусът мутира, но единственото нещо, което трябва да запомните за имунната система, е, че когато получите защита от ваксините, вие образувате Т-клетки в 85 части от протеиновия шип. И при загуба на 11 до 13 места на протеиновия шип, все още имате много силен Т-клетъчен имунитет от ваксината", каза тя.

Ламбда

СЗО класифицира Ламбда като "вариант от интерес" през юни, което означава, че неговите генетични промени могат да повлияят на преносимостта и тежестта на заболяването. Това означава, че здравните служители следят Ламбда, но не изпадат в паника.

Засега по-малко от 4000 случая на Ламбда варианта са документирани по целия свят.

Ламбда вариантът е открит за първи път в Перу през декември 2020 г., според СЗО и съставлява 81% от случаите на COVID-19, секвенирани в страната от април 2021 г., според доклад на организацията от юни.

Оттогава се е разпространил в други страни от Латинска Америка, САЩ, а вече и в Европа.

Въпреки докладите за Ламбда експерти от Houston Methodist казват, че Делта все още е основна грижа (конкретно в САЩ).

"Ламбда е доминиращият вариант в Перу и страната има много проблеми с COVID-19. Щамът споделя общи мутации с алфа, бета, гама, който е доминиращият вариант в Бразилия", каза д-р Уесли Лонг, медицински директор на Диагностичната микробиология в Houston Methodist, за ABC News.

"Не мисля, че на този етап има достатъчно доказателства, че трябва да се тревожим повече за Ламбда, отколкото за Делта. Все още мисля, че Делта е основната ни грижа. Има много повече доказателства, че Делта е много по-заразна, вирусното натоварване е много по-високо", добави той.

Тъй като Делта вариантът е толкова свръхзаразен, вероятно е да попречи на Ламбда да го "погълне".

Колкото по-бързо хората развият имунитет към вируса, толкова по-малка е вероятността да се развият или задържат повече варианти, категорични са експертите.