Представители на правителството и парламента на Гърция от известно време обсъждат възможността за конфискация на германско имущество на гръцка територия в случай, че Берлин откаже да плати репарации за щетите, нанесени на страната по време на Първата и Втората световна война, пише онлайн изданието на "Шпигел", цитирано от ТАСС, като се позовава на информирани източници.

Досега никое гръцко правителство не се е осмелявало да предприеме подобна стъпка от страх да не отблъсне германските туристи и да не загуби в лицето на Германия кредитор и търговски партньор, пише порталът. Напоследък обаче в Атина се наблюдават по-малко опасения в това отношение.

Все пак, според информацията на изданието, конфискацията на германско имущество в случай на отказ да бъдат платени исканите репарации се разглежда като крайно средство - ако всички дипломатически и юридически усилия не дадат резултат.

В сряда гръцкият парламент с голямо мнозинство прие призив към гръцкото правителство да започне процедура по отправяне на искане към Германия да плати военни репарации. Според изчисленията на гръцката сметна палата, дългът на Германия към Гърция за щети от Втората световна война е приблизително между 269 и 309 милиарда евро. Тази сума не включва обезщетения за загиналите и инвалидите от войната, както и за загиналите от глад и болести, които ще надхвърлят 107 милиарда евро без лихвите.

Репарациите за щетите от Първата световна война се изчисляват по сегашни цени на над 9 милиарда евро.

Германия заявява, че въпросът за репарациите към Гърция е бил политически и юридически уреден окончателно преди десетилетия.