От вчера следобед границите са усилени с допълнителни патрули, имаме готовност и за въвеждане на план, който сме разработили за действия при кризи, областните дирекции на МВР също са в готовност. Това обясни в кулоарите на парламента вътрешният министър Младен Маринов във връзка с напрежението край гръцки бежански лагер.

В момента, каза министърът, в Гърция има известно напрежение в лагер до Солун. Информацията е, че ще направят опит да тръгнат към Северна Македония, но ние сме взели мерки и по нашата граница за всяка една ситуация, увери министърът.

Стотици мигранти напуснаха вчера лагера "Диавата" край Солун и правят опит да се отправят към границата със Северна Македония. Множеството вдигна десетки палатки край лагера, влезе в сблъсъци с гръцката полиция, която изгради кордон с жива сила и автобуси край импровизирания им лагер. Снощи и тази сутрин полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати срещу разбунтувалите се мигранти, опитали да пробият кордона (на снимката).

Следим ситуацията, имаме информация за подготвяни такива процеси от по-дълго време, в непрекъсната връзка сме с всички съседни държави включително разговарях за това с министъра на вътрешните работи на Северна Македония по тази тема, подчерта Младенов, цитиран от БТА.

Само за първите три месеца на тази година на вход на държавна граница общият натиск е бил 692 лица, като са задържани 112 граждани на трети страни, а за другите е предотвратено преминаването им, каза вътрешният министър Младен Маринов по време на парламентарния контрол. За сравнение през 2018 г. на вход на държавната граница са задържани 689 незакони мигранти, със 7 процента по-малко от 2017 г., когато са заловени 743 лица. Повечето от мигрантите са от Афганистан, Ирак и Сирия.

Палатките край Солун

Снимка: AP/БТА

През миналата година се е засилил натискът по българо-гръцката граница, като е бил 47 процента от общия натиск към държавните ни граници. По думите на министър Маринов заради увеличението на натиска по българо-гръцката граница е изпратена допълнително техника и са усилени постовете по границата с южната ни съседка.

Маринов каза още, че ще се срещне с кмета на Малко Търново, за да бъде обяснено защо и как ще се изграждат площадки, предназначени за евентуална мигрантска криза.