Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес на пресконференция, че Победата на Русия във войната в Украйна би била поражение за алианса. "Ние доставяме оръжие и обучаваме украински войници и офицери от 2014 г. срещу руската агресия, още преди инвазията... За нас е важно Украйна да победи срещу нашествието на руската армия. Защото ако Путин спечели, ще е не само голямо поражение за Украйна, но и голямо поражение и опасност за всички нас", каза Столтенберг в отговор на въпрос относно това дали с доставките на оръжие за Киев страните от НАТО не стават по уязвими и отрече действията на алианса да са били грешни.

Столтенберг заяви, че руският президент Владимир Путин се проваля във войната в Украйна. Путин започна и той трябва да прекрати войната - с изтегляне на руските войски от Украйна, добави Столтенберг, цитиран от БТА.

Той призова непризнатия от ЕС президент на Беларус Александър Лукашенко да престане да съучаства на Кремъл. НАТО остава с Украйна, докогато е необходимо, посочи генералният секретар. По неговите думи алиансът не участва във войната, но осигуряваната от съюзниците помощ води до промени на бойното поле.

Столтенберг посочи, че руските въздушни удари по украински цели от началото на седмицата са израз на слабост и показват, че войната не върви според предвижданията на Москва. Русия не успява да спре напредъка на украинските сили и няма алтернатива, добави той.

Генералният секретар отклони въпрос на пресконференция, свързан с отговорността за взривяването на Керченския (Кримския) мост. По неговите думи е редно обяснения да дадат украинските сили.

Столтенберг уточни, че съюзниците решават кои кибератаки или хибридни действия попадат в обхвата на чл. 5 от Вашингтонския отговор за взаимна защита. Всеки умишлен удар по съюзническа инфраструктура ще доведе до единен и решителен отговор, поясни той.

По неговите думи след възникването на пораженията по газопровода "Северен поток" страните от НАТО са повишили мерките за сигурност по критичната инфраструктура. Той отбеляза, че въпросът ще бъде обсъден на предстоящата тази седмица в Брюксел двудневна среща на министрите на отбраната от алианса.

Внимателно наблюдаваме руските ядрени сили и засега не отчитаме промени, посочи Столтенберг. Той добави, че НАТО е в готовност бързо да превърне изпратените по източния фланг съюзнически батальони в бригади. По неговите думи съюзниците обмислят увеличаване на военното производство и на запасите от оръжие.

Столтенберг съобщи, че следващата седмица НАТО започва учение на силите за ядрено сдържане. По неговите думи тези дейности са били подготвяни още преди началото на войната в Украйна.