Канцлерът на Германия Олаф Шолц предупреди срещу "публична надпревара" във връзка с оръжейните доставки за Украйна, пише в. "Цайт". "Кухите вътрешнополитически изявления" в публичното пространство биха навредили на единството на западните съюзници, заяви Шолц в Бундестага и подчерта: "Германия няма да участва в това." Всяко разминаване и спекулации за евентуални различия в интересите на съюзниците биха били от полза за руския президент Владимир Путин и неговата пропаганда, добави той.

Шолц защити и решението си да достави бойни танкове на Украйна, което понякога беше критикувано като твърде колебливо. "Сплотеността на нашия съюз е най-голямото ни предимство", каза той. Това единство се запазва и укрепва, "като първо се подготвят решенията в конфиденциалност и едва след това се съобщават". Така той и президентът на САЩ Джо Байдън са се отнесли към решението да доставят на Украйна танкове "Леопард 2" и "Ейбрамс".

Шолц отново обясни на депутатите трите си основни принципа при вземането на решения относно доставките на оръжие. "Не позволяваме на една държава да анексира със сила части от друга държава" и по този начин да поставя под въпрос основните принципи на мирния ред в Европа. "Ето защо подкрепяме Украйна в защитата на нейния суверенитет и териториална цялост срещу агресивната война на Русия - толкова дълго, колкото е необходимо", заяви той.

Второ, няма да се вземат решения, "които биха направили НАТО страна във войната", каза Шолц. Според него от Русия зависи да сложи край на войната.

И трето, Германия ще продължи да взема всички решения "в хармония с нашите партньори и съюзници". Ще продължи да се осъществява тясна и поверителна координация със САЩ, Франция, Великобритания и други партньори. "Гражданите на тази страна могат твърдо да разчитат на това и аз държа на думата си", потвърди Шолц.

Шолц отново увери Украйна в непоколебимата солидарност на Германия и Европа. На предстоящото заседание на Европейския съвет в Брюксел в четвъртък и петък ЕС ще потвърди обещанието, дадено на Украйна през юни 2021 г., заяви Шолц в изявление на правителството в Бундестага: "Украйна принадлежи на Европа, нейното бъдеще е в Европейския съюз и това обещание е вярно."

Според канцлера партньорите ще използват извънредния Европейски съвет, за да "съгласуват позициите си и да определят бъдещия курс". Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел ще докладват за посещението си в Киев миналата седмица, съобщи Шолц. Прекият обмен с украинския президент Володимир Зеленски "е много важен за всички нас", заяви Шолц.

В същото време канцлерът потвърди изявлението на фон дер Лайен, че санкциите срещу Русия ще бъдат отново затегнати на 24 февруари, когато се навършва година от началото на войната. Това е "ясен сигнал" за руския президент Владимир Путин, че "не успява да осъществи имперските си планове", заяви Шолц.