Германският канцлер Олаф Шолц призова Русия да изключи възможността да използва ядрени оръжия в рамките на конфликта си с Украйна, предаде ДПА.

Шолц отправи този си призив днес на партийно събрание на Германската социалдемократическа партия в Берлин.

"Призовавам Русия ясно да заяви, че няма да направи това. Става дума за червена линия, която не бива да бъде престъпвана", изтъкна германският лидер, цитиран от БТА.

Шолц и китайският президент Си Цзинпин направиха вчера съвместно изявление в Пекин, в което изтъкнаха, че заплахите за употреба на ядрени оръжия са проява на безотговорност. Си призова международната общност да положи усилия, за да "гарантира, че няма да се стигне до употреба на ядрени оръжия и до водене на ядрени войни", припомня ДПА.

Шолц, който беше остро критикуван за посещението си в Пекин тази седмица, коментира, че съвместното му изявление с президента Си Цзинпин, в което те се противопоставиха на използването на ядрени оръжия в Украйна, е било достатъчна причина да пътува дотам, предаде Ройтерс.

Коментарите на Шолц идват ден след посещението му във втората по големина икономика в света заедно с изпълнителни директори на ключови германски корпорации.

"Тъй като китайското правителство, президентът и аз, успяхме да заявим, че в тази война не трябва да се използват ядрени оръжия, само заради това си струваше да направя това пътуване", каза Шолц на партийно събрание на Германската социалдемократическа партия в Берлин.