Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон даде днес на социалната мрежа "ТикТок" (TikTok) 24 часа да прецизира мерките, предприети за противодействие на разпространението на дезинформация в социалната платформа след атаката на ислямистката групировка "Хамас" срещу Израел, предаде Ройтерс.

Предупредителното писмо на Бретон до главния изпълнителен директор на "ТикТок", Шоу Цзъ Чу последва подобни писма до собствениците на социалните мрежи "Екс" (X) и "Мета" (Meta) - Илън Мъск и Марк Зукърбърг по-рано тази седмица.

По-късно Бретон публикува писмото в социалната платформа "Блускай" (Bluesky).

Приложението за кратки видеоклипове, ще трябва да се съобразят със Закона за цифровите услуги на ЕС (Digital Services Act - DSA).

Главната изпълнителна директорка на "Екс", Линда Якарино" каза днес, че платформата е премахнала стотици, свързани с Хамас акаунти, като е предприела мерки за премахването или маркирането на десетки хиляди единици съдържание след атаката на "Хамас" срещу Израел.

Бретон казва в писмото си до "ТикТок", че разполага с данни, че платформата е била използвана за разпространение на незаконно съдържание и дезинформация в ЕС след атаките на Хамас срещу Израел.

Бретон каза в писмото до TikTok, собственост на китайския конгломерат ByteDance, че има индикации, че той се използва за разпространение на незаконно съдържание и дезинформация в ЕС след атаките на Хамас.

"Като се има предвид, че вашата платформа се използва широко от деца и тийнейджъри, вие имате специално задължение да ги защитите от съдържание с насилие, което показва вземане на заложници и други графични видеоклипове, за които се съобщава, че широко се разпространяват във вашата платформа без подходящи предпазни мерки", написа френският еврокомисар.

Тиери Бретон е категоричен, че правилата за модериране на съдържание са ясно описани в Закона за цифровите услуги и излага определени задължения в писмото си.

Законът, който влезе в сила през ноември миналата година, принуждава много големи онлайн платформи и търсачки да направят повече, за да се справят с незаконното съдържание и рисковете за обществената сигурност и срещу езика на омраза, за да предпазят своите услуги от манипулативни техники.

Нарушенията на закона могат да струват на компаниите до 6% от глобалния им оборот.

Изненадващата офанзива на радикалното палестинско движение Хамас срещу Израел по шокира не само заради рязката и внезапна ескалация в един конфликт, тлеещ десетителия наред, който международната общност бе започнала да възприема като нещо обичайно и сякаш беше свикнала с поредната информация за палестинец, опитал се да атакува с нож или да се вреже с кола в израелци, или за убити палестинци по време на израелска военна операция на Западния бряг. Шокът от настоящата ескалация на конфликта дойде и от това, че в ерата на властване на интернет и на социалните мрежи офанзивата на терористите се случваше сякаш в реално време за зрителя в другия край на света, коментира на 9 октомври Габриела Големанска от БТА.

В социални мрежи се разпространяваха кадри, на които се виждаха въоръжени мъже, превземащи израелски танкове, прелитащи със специално оборудвани делтапланери над високотехнологичната разделителна стена между ивицата Газа и Израел, бродещи и стрелящи по улиците на израелски селища, взимащи израелци за заложници, предизвикващи експлозии, парадиращи из Газа с пленниците си или с труповете на жертвите си. Редица медии излъчиха много от тези кадри. Пак в социалните мрежи и в медийни сайтове се появиха и видеа и записи от телефонни разговори на израелци, хванати в капана на жилищата си и разказващи как въоръжени мъже обикалят около къщите им или са нахлули в домовете им и се доближават до стаите, в които се укриват, отбеляза авторката.