Шофьорът на камионa, в който бяха открити 39 трупа - 25-годишният Мо Робинсън от Лорълвейл, Северна Ирландия, е публикувал негови снимки във Фейсбук. На кадъра се вижда, че превозното средство е с варненска регистрация, съобщиха британските медии, за които от вчера това е водеща новина.

Снимка: Официален профил във Facebook

Младият ирландец е задържан и остава в ареста, обявиха властите. От семейството на младия мъж твърдят, че коро не са чували нищо за него и не знае какво се случва.

По последна информация камионът е пристигнал от белгийското пристанище Зеебрюге в английското Пърфлийт по долното течение на река Темза в 2:30 часа през нощта.

Снимка: Официален профил във Facebook

Както още вчера беше съобщено, "Сканиа"-та е била регистрирана още преди повече от 2 години в България, но веднага е напуснала страната и повече не се е връщала. Регистрацията е извършена във Варна на 19 юни 2017 година от ирланска гражданка и веднага - на другия ден, е излязла от България.

Заради това премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че и според британските служби, България няма нищо общо със случая, освен табелата на превозното средство.

Междувременно белгийските власти затварят до 7 ноември няколко международни паркинга за товарни автомобили, където често се засичат престъпления, извършвани от мигранти. Това съобщават местни медии след вчерашните новини за открития във Великобритания хладилен камион с 39 човешки трупа.

От мярката са обхванати десетина паркинга по западната белгийска граница, както и в районите на Брюксел, Лиеж и Гент. Тези паркинги се затварят за ползване от товарни превозни средства в часовете от 20.00 ч. до 7.00 ч., уточняват властите. Допълва се, че въпреки отдавна предприетите мерки на полицията, не спират случаите, в които мигранти се опитват да се качат в спрели камиони, за да достигнат до Великобритания, или обират превозните средства и водачите.

Местният съюз на превозвачите оспорва предприетите от властите мерки за частично временно закриване на паркингите и пояснява, че така водачите няма къде да спират за определената по закон почивка. По техните думи новите обстоятелства налагат водачите да спират за почивка в аварийните ленти, което е опасно и незаконно.