Британската полиция започна работа по идентифицирането на 39-те жертви, намерени в хладилната част на камион с българска регистрация в Есекс.

Продължава разследването на тежкия инцидент. До момента е известно, че камионът е с българска регистрация, но след напускането на страната ни през 2017 година, никога не се е връщал на наша територия. Регистриран е на името на ирландска гражданка. Камионът е влязъл на британска територия от Белгия, потвърди полицията. Арестуван е шофьорът на камиона - 25-годишният Мо Робинсън. Той е разпитван цяла нощ, а северноирландски полицаи са претърсили две къщи, свързани с него - едната в Маркетхил, а другата в Лорълвейл, предаде Би Би Си.

Британските криминалисти подозират, че водачът на камиона е част от организирана престъпна група, която се е занимавала с трафик на мигранти.

Междувременно от белгийската прокуратура коментираха, че към момента не могат да кажат колко време камионът е бил на тяхна територия. Възможно е да са часове, а може и да са дни, заяви говорител на белгиското обвинение.

От Българския превозвачески международен бранш пък посочиха, че по никакъв начин подобни трагични инциденти не трябва да се обвързват с доброто име на международните ни шофьори. Честа практика било западни фирми да регистрират своите камиони на българска територия заради по-лесния лицензионен режим и по-ниските застраховки, които се плащат у нас, но те на практика не извършвали своята дейност на наша територия.