Попадането на лица от България и публикуването на снимките и имената им в сайта "Миротворец" не води до никакви юридически последствия. Това заяви в интервю за bTV Кирило Буданов, ръководител на украинското Главно разузнавателно управление.

Запитан кой стои зад сайта "Миротворец" и защо има имена и снимки на българи там, шефът на украинското разузнаване отвръща: "Попадането в него на лице или група лица, както се случва, не води до никакви юридически последствия. Това е абсолютно частна инициатива, която разяснява виждането на определена група хора относно дейността на други хора, относно това как те спрямо субективната си преценка, възприемат дейността им - като ущърб на Украйна или изказванията им са в ущърб на Украйна".

Оценката на Буданов за контраофанзивата на Киев пък е следната: "Трудно, няма да крия, но това е напълно разбираемо, защото Русия за това време построи стационарни, напълно оборудвани, залети с бетон пунктове за отбрана. Най-важното е, че настъплението не спира, а продължава".

Той не знае точно колко българи в Украйна са участвали на тяхна страна във войната и колко от тях са жертвали живота си. "За съжаление, не знам точния отговор и това ще бъде трудно да се пресметне, защото ние имаме много етнически българи. Колко от тези хора са загинали или са тежко ранени може да се пресметне едва след края на войната. Но няма нужда да търся далече, защото жената на заместника ми е етническа българка, например. Има много хора с различен етнически произход и ще бъде трудно да се пресметне".