Главната дирекция "Вътрешна сигурност" на Франция (DGSI, вътрешно разузнаване) отбеляза увеличаване на насилствените действия на членове на крайнодесните сили, става ясно от интервю за вестник "Монд" на ръководителя на службата Никола Лернер.

"От пролетта насам сме свидетели на много тревожна тенденция на възобновяване на насилствените действия или сплашването от страна на крайно десните", каза Лернер. Според него "кметовете на градове са особено често заплашвани". Той припомни нападенията срещу кметовете на общините Сен Бревен ле Пен и Калак, където крайната десница се противопостави по-специално на създаването на центрове за подпомагане на бежанците.

Част от крайнодясното движение, както изтъкна Лернер, "подхвана действията на левицата във връзка с пенсионната криза". По данни на службата крайнодясното движение във Франция понастоящем наброява около 2000 членове. Лернер припомни, че от 2017 г. насам Главна дирекция "Вътрешна сигурност" е предотвратила 10 терористични атаки, планирани от членове на движението в страната.

Запитан за заплахата от радикален ислямизъм във Франция, ръководителят на вътрешното разузнаване отбеляза, че "нивото на терористична заплаха в страната е намаляло в сравнение с 2015-2018 г. поради различни фактори, по-специално засилването на разузнавателните ресурси". "Въпреки това рискът остава поради дейността на терористичната групировка "Ислямска държава" в Сирия и Ирак и други групировки в Африка и Афганистан", подчерта той.

Лернер увери, че службата "следи отблизо радикализирани лица, живеещи в Европа и Централна Азия". Те активно се влияят от терористичните групи в Сирия и Афганистан, каза той.