Турският президент Реджеп Тайип Ердоган хвърли вината за бунтовете във Франция върху "институционалния расизъм" и колониалното минало на страната, като изрази надежда, че насилието ще приключи възможно най-скоро, съобщиха турски медии.

"Насилието породи насилие и предизвика днешните събития. Както е било винаги в историята, така и днес тези, които сеят вятър, жънат буря", коментира Ердоган, цитиран от информационния сайт Ен сон хабер.

Изразявайки неодобрение към протестите във Франция, избухнали след смъртта на 17-годишен тийнейджър, убит от полицай, Ердоган заяви, че не одобрява унищожаването на обществено имущество, палежите или мародерството. Президентът подчерта, че уличните протести не са легитимно средство за отстояване на права. В същото време той открои основните проблеми, които според него са довели до социалните вълнения, и призова властите да се поучат от подобни събития и да се справят ефективно с недоволството.

"В страни, известни с колониалното си минало, културният расизъм се е превърнал в институционален расизъм", каза Ердоган снощи, след като председателства заседание на кабинета.

Той обвини за размириците във Франция ислямофобията, като я свърза с колониалното минало на Франция, допълва БТА.

Френското правителство се бори с бунтове и мародерство в Париж и в цялата страна, след като миналия вторник 17-годишният Наел М. - френски гражданин от алжирски произход - беше застрелян от полицай.

"В основата на събитията, които започнаха във Франция, е колониалната архитектура, изградена от този манталитет. Повечето имигранти, осъдени да живеят в гета, които са системно потискани, са мюсюлмани", каза Ердоган, цитиран от "Дейли сабах"

Президентът изрази надежда, че насилието ще бъде бързо овладяно.

"Надяваме се, че последните събития, които предизвикват нашата загриженост, ще приключат възможно най-скоро, преди да бъде пролята още кръв и спиралата на насилието да се задълбочи", посочи той.

Ердоган също така изрази загриженост от страна на Турция, че тези събития ще доведат до "нова вълна на натиск и сплашване" на имигрантите и мюсюлманите.

Президентът отбеляза, че турското външно министерство е издало необходимите препоръки към гражданите, които живеят във Франция или планират да я посетят.

"Не искаме нито една страна, в която живеят стотици хиляди наши граждани, да бъде въвлечена в подобен водовъртеж. Преди всичко не можем да позволим расова омраза да бъде насочена срещу нашите хора", изтъкна той.

Френският вътрешен министър предупреждава да не се стигматизират чужденците

Министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманен предупреди да не се стигматизират чужденците след протестите от последните дни срещу полицейското насилие, предаде ДПА.

"Днес пред нас стои въпросът за престъпниците, а не за чужденците", заяви Дарманен по време на заседание на парламента в Париж. По-малко от 10 процента от четирите хиляди души, арестувани през последните дни, не са френски граждани, а само 40 от тях подлежат на задържане в очакване на депортиране, посочва ДПА. "Ние не искаме омраза към полицията или омраза към чужденците. Искаме любов към републиката", допълни Дарманен.

Може да си от имигрантско потекло, да произхождаш от предградията, но пак да обичаш страната си, каза още вътрешният министър на Франция.

В този контекст Дарманен подчерта, че както извършваните в момента разследвания не са насочени срещу цялата полиция, така и не всички жители на предградията трябва да бъдат обвинявани за безредиците, а само някои престъпници.

370 банкови и 150 пощенски клона са пострадали при безредиците във Франция

Мащабната вълна от безредици във Франция след убийството на 17-годишен младеж от полицай миналата седмица в парижкото предградие Нантер е нанесла нанесла досега щети на поне 370 банкови и около 150 пощенски клона, предаде Франс прес.

Четиресет процента от атакуваните 370 банкови клона се намират в столичния регион Ил дьо Франс. "В 80 от тях щетите са много сериозни, някои са направо срутени", заяви пред АФП представител на асоциацията на френските банки.

По-рано френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер съобщи, че от 27 юни насам участниците в безредиците са подпалили и разграбили над 1000 магазина и 200 търговски центъра из цялата страна.

Отделно от това около 150 пощенски клона са претърпели щети в хода на безредиците, информира АФП, като се позовава на представител на държавните пощи на Франция.

По негови данни 80 пощи остават затворени заради сериозни разрушения и повреди.

"В някои от пощенските клонове щетите са значителни, така например на места пожарите са унищожили писмата и колетите", каза пред АФП представителят на пощите.

Информациите сочат още, че 80 банкомата на френската "Банк Постал" (Пощенска банка - бел. ред.), разположени в пощенските клонове, също са унищожени от участниците в безредиците. Във Франция има общо 7000 пощенски клона.

Вълната на протести и насилие заля Франция, след като на 27 юни 17-годишния Наел Мерзук отказа да се подчини при пътна проверка и бе застрелян от полицай. Срещу служителя на реда започна разследване.

От началото на безредиците са задържани над 4000 души, уточняват агенциите. Значителен брой от арестуваните са непълнолетни. По данни на радио "Франс енфо" досега в сблъсъците с протестиращите са ранени 737 служители на правоохранителните органи. В последните нощи за охрана на обществения ред дежурят по 45 000 служители на силите на реда.