Ричард Шарп подаде оставка като председател на Би Би Си след доклад за назначаването му след скандал за конфликт на интереси, съобщи британската преса.

Шарп заяви, че доклад е установил, че е нарушил правителствения кодекс за назначенията в публичния сектор, но заяви, че това е било "по невнимание".

Въпросът е "отвличал вниманието" на Би Би Си и затова тази сутрин той подаде оставка като председател на Би Би Си, пишат медиите на Острова.

Шарп заяви, че ще остане на поста си, докато не бъде намерен негов заместник.

"За мен беше чест да председателствам тази невероятна организация", добави той.

Той беше въвлечен в спор относно назначаването му на поста в Би Би Си от януари, когато беше съобщено, че е помогнал за улесняването на гаранция за заем от 800 000 паунда за Борис Джонсън - само няколко седмици преди бившият министър-председател на Великобритания да назначи Шарп в Би Би Си.

Джонсън остави без коментар случващото се, когато бе попитан за Шарп тази сутрин, докато напускаше дома си, съобщи Sky News.

През същия месец беше обявено разследване на назначаването на Шарп от комисаря по публичните назначения, но комисарят Уилям Шоукрос си направи самоотвод от процеса поради "контакт" между него и председателя на Би Би Си.

Разследването беше публикувано тази сутрин от комисаря по публичните назначения.

В него се посочва, че Шарп е казал на Джонсън, че иска да кандидатства за позицията на председател на Би Би Си през ноември 2020 г.

Той също така е казал на министър-председателя, преди да се проведат каквито и да било интервюта, че ще се срещне със секретаря на кабинета Саймън Кейс, за да се опита да запознае Джонсън с човек, който е направил "предложение", че "може да помогне на бившия министър-председател с личните му финанси".

Всички тези факти не са били разкрити пред правителството, когато кандидатите за председателския пост в Би Би Си са били помолени да оповестят потенциалните конфликти на интереси.

Позицията на Шарп бе подложена на допълнителен контрол през март след отстраняването на Гари Линекер заради туит, в който критикува правителствената политика за предоставяне на убежище - решение, което предизвика широк спор за безпристрастността на Би Би Си.

Критиците на работата на Би Би Си по този въпрос противопоставиха отстраняването на Линекер на начина, по който бяха разгледани обвиненията срещу Шарп, като посочиха, че председателят е могъл да остане на поста си въпреки продължаващите разследвания.

В изявление Тим Дейви, генерален директор на Би Би Си, заяви: "От името на ръководството на Би Би Си бих искал да благодаря на Ричард за службата му в Би Би Си и за стремежа и интелекта, които вложи в работата си като председател. Работата с него през последните две години беше удовлетворяваща и Ричард има значителен принос за трансформацията и успеха на Би Би Си.