Лидерите на Грузия, Молдова и Украйна се събраха вчера в Кавказ на среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който определи събитието като "ключов етап" в сътрудничеството помежду им, предаде Франс прес.

Тези три бивши съветски републики, които искат да се откъснат от сферата на влияние на Москва, създадоха през май дипломатически формат - така нареченото Асоциирано трио, за да координират усилията си в стремежа да се присъединят към Европейския съюз.

"Нашата среща днес тук с вас е ключов етап", заяви днес Шарл Мишел пред лидерите на Грузия, Молдова и Украйна - Саломе Зурабишвили, Мая Санду и Володимир Зеленски.

Те говориха на международна конференция в грузинския град Батуми, на брега на Черно море, преди да се срещнат за преговори в древна крепост с изглед към брега.

"Споделяме стремежите и общата визия за нашето бъдеще: пълноправно членство в ЕС, равенство, свобода и демокрация", каза Зеленски, като заяви, че е "уверен" във възможността за постигане на тази цел.

"Ние ще отпразнуваме заедно приемането на трите страни, Украйна, Грузия и Молдова в европейското семейство", допълни той.

От своя страна Мишел увери, че ЕС ще остане "силен и надежден партньор", като уточни, че тази подкрепа показва "стратегическото значение", което Брюксел придава на това партньорство.

Според него ЕС се ангажира с "безпрецедентна инвестиционна програма" от 2,3 милиарда евро с потенциал "да мобилизира до 17 милиарда евро публични и частни инвестиции за региона".

През юни 2014 г. Тбилиси, Кишинев и Киев подписаха споразумения за асоцииране с ЕС, предвиждащи политическо и икономическо сътрудничество, по-специално режим на свободна търговия и отмяна на визите за кратък престой.

Тези споразумения не ангажират ЕС да приеме тези три държави, но те трябваше да проведат политически и икономически реформи с оглед на евентуалното присъединяване.