Северна Корея изведе успешно в орбита днес първия си разузнавателен спътник, съобщи държавната осветовмителна агенция КЦТА, цитирана от Ройтерс.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е проследил изстрелването, отбеляза севернокорейската агенция, като допълни, че страната ще изстреля още сателити в близко бъдеще, добавя БТА.

САЩ осъждат извеждането на севернокорейски шпионски сателит в орбита, при което е била използвана технология за балистични ракети, заяви Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Изстрелването е "безсрамно нарушение на множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН, повишава напрежението и заплашва да дестабилизира ситуацията в сферата на сигурността в региона и отвъд него", заяви говорителката на Националния съвет за сигурност Ейдриън Уотсън.

Малко по-рано заради изстрелването на ракетата Япония издаде предупреждение към жителите на префектура Окинава. Впоследствие предупреждението бе отменено. А премиерът на Япония Фумио Кишида осъди с възможно най-твърди думи ракетното изпитание.

"Макар севернокорейците да казват, че са изстреляли сателит, изстрелването на обект, при което се използва технологията на балистичните ракети, е ясно нарушение на резолюциите на ООН", подчерта Кишида, цитиран от Франс прес.

Сеул от седмици предупреждава, че Пхенян е в последния етап от подготовката на ново изстрелване на шпионски сателит. Вчера южнокорейската армия предупреди Северна Корея да прекрати незабавно тази подготовка, защото в противен случай ще предприеме необходимите мерки.

Една от тези мерки би била преустановяване на прилагането на споразумението от 19 декември 2018 г., което целеше да понижи военното напрежение между двете корейски държави по границата им чрез създаване на морски буферни зони, добавя БТА.

Неотдавнашното сближаване между Северна Корея и Русия също безпокои САЩ и техните съюзници - Япония и Южна Корея. Според Сеул Пхенян доставя оръжия на Москва в замяна на руски космически технологии. В началото на ноември американският държавен секретар Антъни Блинкън разкритикува, както той каза, нарастващите и опасни връзки между Пхенян и Москва.

Северна Корея тази година извърши рекорден брой изпитания на ракети въпреки международните санкции и предупрежденията на САЩ, Южна Корея и техните съюзници. Пхенян освен това обяви за необратим статута си на ядрена сила.

Миналата седмица Северна Корея съобщи, че е извършила успешно изпитание на нов тип двигател с твърдо гориво за междуконтиненталните си балистични ракети.

Сеул, Вашингтон и Токио засилиха сътрудничеството си в областта на отбраната заради цялата тази ситуация. Днес американският ядрен самолетоносач "Карл Винсън" пристигна в южнокорейската военноморска база Пусан. По този повод южокорейските военноморски сили казаха, че това ще засили позициите на съюзниците пред ядрените и ракетните заплахи на Северна Корея.