Северна Корея отхвърли съвместното изявление на външните министри на Г-7, осъждащо ядрената й програма, предадоха световните агенции.

В изявлението, публикувано миналата седмица, външните министри на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания, САЩ и ЕС повториха призива си за "пълна денуклеаризация на Корейския полуостров", припомня БТА.

Ръководителите на дипломацията на държавите от Г-7 поискаха Пхенян да се откаже от ядрените си оръжия и остро осъдиха неотдавнашните предполагаеми оръжейни трансфери от Северна Корея към Русия, като призоваха двете страни "незабавно да прекратят всички подобни дейности".

Чо Чхол-су, високопоставен служител в министерството на външните работи на Пхенян, заяви днес, че "решително отхвърля и много категорично" осъжда неотдавнашната декларация на Г-7.

Миналата година Северна Корея определи статута си на ядрена сила като "необратим" и многократно заяви, че никога няма да се откаже от ядрената си програма, която режимът смята за изключително важна за оцеляването си.

Страните от Г-7, и по-специално САЩ, имат "срамно минало, по време на което са били нанесени значителни вреди на мира и на международната сигурност", заяви севернокорейският представител.

"Г-7, един остатък от Студената война, трябва незабавно да бъде разформирован", добави Чо Чхол-су, цитиран от севернокорейската информационна агенция КЦТА. Той обвини групата, че е "задушава мира, че е вманиачена по конфронтацията и че иска да предизвика ядрена война".

Русия и Северна Корея, които са исторически съюзници, са обект на международни санкции по различни поводи. Но нарастващото им военно сътрудничество е източник на безпокойство за Украйна и нейните съюзници, особено след като севернокорейският лидер Ким Чен-ун се срещна с руския президент Владимир Путин през септември.

Вчера началниците на отбраната на САЩ и Южна Корея преразгледаха за първи път от десетилетие насам стратегическото споразумение за военно възпиране на Пхенян в момент, в който двете съюзнически държави засилват сътрудничеството в областта на отбраната, за да отговорят на нарастващите ядрени заплахи от страна на Севера.