Северна Корея днес призова за разпускане на ръководените от САЩ сили на ООН на полуострова, като ги нарече "незаконна военна организация" заради среща в Южна Корея на членуващите в тях страни, насрочена за по-късно тази седмица, предаде Ройтерс, като се позова на държавната новинарска агенция на Севера КЦНА.

Ръководеното от САЩ Командване на Обединените нации (КООН) е съставено от многонационални военни сили и надзирава силно укрепената демилитаризирана зона (ДМЗ) между двете Кореи, които формално все още са в състояние на война.

Миналата седмица министерството на отбраната в Сеул заяви, че началници на отбраната на Южна Корея и САЩ, заедно с представители на държавите членки на КООН, ще се срещнат утре в южнокорейската столица, за да призоват Пхенян да прекрати по думите им "незаконните си действия" и да започне да прилага резолюциите на ООН в сферата на сигурността.

В съобщението на КЦТА, което цитира Института за разоръжаване и мир на министерството на външните работи на Северна Корея, също така се отправят критики срещу съвместната декларация относно непредвидени обстоятелства на Корейския полуостров, която се очаква да бъде приета на срещата.

Критиките от страна на Северна Корея идват ден след като министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин се срещна в Сеул с южнокорейския си колега Шин Уон-сик и японския министър на отбраната Минору Кихара.

Те се споразумяха да този декември да започнат, както бе планирано, обмен на данни в реално време за севернокорейските изстрелвания на ракети и осъдиха нарастващото военно сътрудничество между Северна Корея и Русия, наричайки го нарушение на резолюциите на ООН.