Северна Корея е изстреляла малки снаряди край източните брегове, съобщават световните медии. Това се е случило в 2.59 ч и 3.23 ч местно време от провинция Хамгьон Нандо в посока към Японско море, наричано в Корея Източно море, предава БТА. 

"Следим за възможни допълнителни изстрелвания и запазваме бойната готовност", заявиха в отговор южнокорейските военни.

Миналата седмица Северна Корея изстреля две балистични ракети с малък обсег от източните си брегове и обяви, че изпраща "тържествено" предупреждение към южната си съседка за планираните съвместни военни учения със САЩ този месец, припомня агенцията. В сряда Северна Корея изстреля още две подобни ракети, според Съвета на началник-щабовете.

Пхенян оспори тези твърдения, уверявайки, че е тествал нова ракетна система за залпов огън. По-рано днес Ройтерс цитира двама американски официални представители, според които САЩ са засекли ново ракетно изпитание на Северна Корея.

Ракетите са изминали 220 км и са достигнали височина от 25 км, се казва в изявление на Съвета на началник-щабовете на южнокорейските въоръжени сили.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви вчера, че не е обезпокоен от случващото се, съобщиха Франс прес и ТАСС. 

"Това не ми създава проблеми, ще видим какво ще стане", заяви той пред журналисти в Белия дом.

"Никога не сме се обсъждали въпроса за ракетите с малък обсег, обсъждахме ядрената програма", каза Тръмп в отговор на въпрос дали са възможни контакти със Северна Корея след проведените от нея нови ракетни изпитания.

"Много други страни също извършват изпитания на такива ракети", добави американският президент. Той отбеляза, че тези ракети са "много стандартни", с малък обсег и че новите ракетни изпитания няма да се отразят на желанието му да води преговори с Пхенян, предаде Ройтерс.