"Бих заминал", казва 93-годишният Картър за вестник "Ню Йорк таймс", запитан по време на интервю в ранчото му в Плейнс, Джорджия, дали е време за нова дипломатическа мисия и дали той би изпълнил такава мисия за президента Тръмп, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Картър, демократ, който беше президент от 1977 до 1981 г., добавя, че е разговарял на тази тема с президентския съветник за националната сигурност Макмастър, но досега получавал отрицателни отговори.

Описвайки севернокорейския лидер Ким Чен-ун като непредвидим, Картър изразява опасение, че ако той реши, че Тръмп ще действа срещу него, може да предприеме изпреварващо действие.

"Смятам, че той вече разполага с модерно ядрено оръжие, с което може да унищожи Корейския полуостров и Япония, и някои от нашите прилежащи територии в Тихия океан, дори части от континента ни", посочва Картър.

В средата на 90-те години на миналия век бившият американски президент пътува до Пхенян въпреки възражения от президента Бил Клинтън и постигна сделка с Ким Ир-сен, дядото на сегашния севернокорейски лидер, припомня Ройтерс.