Град Севастопол на анексирания от Русия Кримски полуостров е бил атакуван с дронове от украинските сили, съобщи в канала си в Телеграм губернаторът Михаил Развожаев.

По думите му противовъздушната отбрана е свалила два дрона над града, а Черноморският флот на Русия е прехванал още три дрона над морето близо до пристанищния град.

Според Развожаев цел на атаката е била Балаклавската ТЕЦ в Севастопол. Губернаторът допълни, че няма щети по инфраструктурата.

"В момента в града е спокойно, но всички сили и служби се намират в състояние на бойна готовност", написа Михаил Развожаев. 

В края на октомври Министерството на отбраната на Русия обяви, че украински военни са извършили  "терористична атака" срещу кораби на руския Черноморски флот и граждански плавателни съдове в Севастопол, като са били обучени от специалисти от британските военноморски сили. 

Заради нападението Москва се оттегли от зърнената сделка и блокира трафика на товарни кораби в Черно море. След двуседмични преговори с посредничеството на Турция на 17 ноември споразумението за износ на украинско зърно бе подновено за четири месеца "при същите условия" като действащите от юли насам.