Южна Корея преустанови днес действието на част от военното споразумение, подписано с Пхенян през 2018 г., след като изолираният Север пренебрегна предупрежденията на САЩ и съюзниците му, изстреля шпионски сателит и нарече извеждането му в орбита успешно, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Северна Корея съобщи, че е извела вчера в орбита първия си шпионски изкуствен спътник и обеща да изстреля още в близко бъдеще.

На снимки, публикувани от севернокорейските държавни медии, се вижда как лидерът Ким Чен-ун наблюдава изстрелването на ракетата.

Длъжностните лица в Южна Корея и Япония, които първи съобщиха за изстрелването, не можаха веднага да потвърдят дали сателитът е в орбита. Говорител на Пентагона заяви, че американските военни все още проверяват дали изстрелването е било успешно.

Южнокорейският министър-председател Хан Док-су проведе днес заседание на кабинета и в телевизионно изказване заяви, че правителството пристъпва към преустановяване на действието на част от междукорейския пакт.

Президентът Юн Сук-йол е на държавно посещение във Великобритания, а по-рано проведе заседание на Съвета за национална сигурност с някои министри и ръководителя на националното разузнаване чрез видеовръзка.

Пактът, известен като Всеобхватно военно споразумение и насочен към намаляване на напрежението на Корейския полуостров, беше подписан на срещата на върха през 2018 г. между бившия южнокорейски президент Мун Дже-ин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Двете страни се споразумяха да въведат буферни зони, в които ще бъдат преустановени ученията с бойна стрелба, както и зони, забранени за полети, да премахнат някои охранителни постове от демилитаризираната зона, разделяща страните, и да поддържат горещи телефонни линии, наред с други.

Ден по-рано севернокорейската държавна осведомителна агенция КЦТА съобщи, че първият разузнавателен спътник на държавата е бил изведен в орбита. 

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е проследил изстрелването, отбеляза севернокорейската агенция, като допълни, че страната ще изстреля още сателити в близко бъдеще.

САЩ осъждат извеждането на севернокорейски шпионски сателит в орбита, при което е била използвана технология за балистични ракети, заяви Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Изстрелването е "безсрамно нарушение на множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН, повишава напрежението и заплашва да дестабилизира ситуацията в сферата на сигурността в региона и отвъд него", заяви говорителката на Националния съвет за сигурност Ейдриън Уотсън.