Военни сили на Южна Корея и САЩ провеждат тази седмица учения с бойни стрелби, за да усъвършенстват своите способности за реакция при евентуални "изненадващи артилерийски атаки на Северна Корея в стил "Хамас", обяви южнокорейската армия днес, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

Въоръжените сили на двете страни редовно извършват учебни маневри с бойни стрелби и друг тип тренировъчни операции, но причината за ученията тази седмица е нападението на радикалното палестинско движение "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, което породи безпокойство в Южна Корея за сигурността, посочва АП. Агенцията допълва, че южонокорейската граница с КНДР е най-укрепената в света.

Според експертите разположените на предни позиции далекобойни артилерийски оръдия на Северна Корея са в състояние да произведат около 16 000 стрелби за час в случай на конфликт. Това представлява сериозна заплаха за южнокорейската столица Сеул, която се намира на 40-50 километра от границата.

По данни на армията на Южна Корея в тридневните учения с бойни стрелби, започнали в сряда, участват общо 5400 южнокорейски и американски военнослужещи, като се използват триста артилерийски системи и хиляда бойни машини на пехотата и самолети.

В разигран примерен сценарий за ответни действия при "вражеско нападение с изненадващи артилерийски атаки по примера на "Хамас" са били тренирани стрелби, целящи "да обезвредят в ранен етап гнездата на далекобойния артилерийски огън на врага", се казва в изявлението на оперативното командване на южнокорейските сухопътни сили.

За момента няма реакция на съвместните учения на Южна Корея и САЩ от страна на Северна Корея. Обикновено Пхенян определя подобни маневри като репетиция за нашествие и отговоря с пробни изстрелвания на ракети.

Южнокорейските и американските въоръжени сили разширяват обсега на своите редовни съвместни учения на фона на развиващата се ядрена програма на КНДР. От миналата година Северна Корея е извършила над сто изпитания на ракети, като някои от тях симулираха ядрена атака срещу Южна Корея и САЩ, припомня АП.