"Знаете, че отвръщаме подобаващо. Никога няма да отстъпим пред ултиматуми, това не е езикът, който трябва да се държи с Русия", заяви Лавров на предаваната по телевизията среща.

"Експулсирането по напълно измислени причини на 150 руски дипломати от почти 30 страни е безпрецедентна провокация, която няма нищо общо с насърчаването на международното сътрудничество", добави той, цитиран от Франс прес  и БТА.

"Американците реагираха като ученици", заяви пък работилият повече от три години в руското посолство във Вашингтон Константин Рогозин. - "Обикновените хора (в САЩ) се отнасяха много добре с нас. Управляващите са много откъснати от народа".

Отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Южна Англия, за което Лондон обвинява Москва, предизвика тежка дипломатическа криза между Русия и западните страни, довела до най-масовото взаимно експулсиране на дипломати в съвременната история, отбелязва АФП. От тях 60 работеха в САЩ и трябваше да напуснат страната до 31 март.

Състоянието на Скрипал и дъщеря му, което дълго време бе обявявано за критично, сега бързо се подобрява, те вече са в съзнание и говорят, съобщиха британските здравни служби. 

Юлия Скрипал дори вероятно ще поиска политическо убежище.

"Знам, че предстои изявление на Юлия Скрипал за политическо убежище", заяви братовчедка й Виктория Скрипал в руско телевизионно токшоу, предаде РИА.