Руският външен министър Сергей Лавров пристигна днес на първа работна визита в Мали, съобщи ТАСС.

Руският първи дипломат планира да се срещне днес с президента и водач на военната хунта полковник Асими Гоита, както и с малийския си колега Абдулайе Диоп, като след това е предвидена и съвместна пресконференция, отбелязва Франс прес.

По-рано Лавров посети Багдад, където започна дипломатическата му обиколка, включваща четири страни - Ирак, Мали, Мавритания и Судан.

Руското външно министерство посочи, че се очаква преговорите с малийските ръководители да засегнат въпроси като разширяване на руско-малийското сътрудничество в търговско-икономическата и инвестиционната сфери, активизацията на взаимодействието в перспективни области като добив на полезни изкопаеми, енергетика, инфраструктура и селско стопанство.

Сред другите теми на преговорите ще станат практическите аспекти на предстоящите доставки в Мали на руска пшеница, торове и петролни продукти.

Двете страни се очаква да обсъдят въпроси от международния и африкански дневен ред с акцент върху войната в Украйна, борбата с джихадизма в Сахел и Западна Африка. Руското външно министерство посочи, че се планира обсъждането на въпроси, свързани с укрепването на военните и военно-техническите връзки, а също и на хуманитарното сътрудничество.

Макар че малийски министри на няколко пъти вече посещаваха Москва, пристигането на Лавров в Мали е представяно от малийските власти като "първо по рода си", посочва АФП.

Неговата визита "материализира твърдата воля" на президентите Асими Гоита и Владимир Путин "да дадат импулс на нова динамика" в двустранното сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността, както и в икономическата област, посочи в изявление малийското външно министерство, цитирано от АФП.