Сенатът на американския Конгрес утвърди кандидатурата на Ейми Кони Барет за член на Върховния съд на Съединените щати, предаде ДПА.

Петдесет и двама сенатори подкрепиха кандидатурата на Барет, а 48 гласуваха против. Само един сенатор републиканец гласува заедно с демократите, отбелязва ДПА.

Утвърждаването на кандидатурата на Барет е победа за американския президент Доналд Тръмп, който я номинира за върховен съдия малко след смъртта на бившата върховна съдия Рут Гинсбърг, която бе икона за либералите.

Републиканците предприеха експедитивни действия за запълване на овакантената от Гинсбърг позиция в навечерието на президентските избори в Съединените щати на 3 ноември.

Демократите разкритикуваха целия процес по утвърждаването на кандидатурата на Барет, като заявиха, че се развива прекалено близо във времето до президентските избори.

Никога досега кандидатура за Върховния съд не е била утвърждавана толкова близо преди президентските избори, отбелязва Ройтерс. Байдън заяви късно снощи, че утвърждаването на Барет е станало с безпрецедентно бързане.

Само час след избора на Барет Доналд Тръмп проведе в Белия дом тържество в чест на утвърждаването й за върховен съдия. Празненството се състоя на поляната пред Белия дом съвсем преднамерено в праймтайма за телевизиите и бе почти повторение на церемонията преди месец, когато Тръмп обяви номинацията на консерваторката Барет.

Снимка: AP/БТА

Утвърждаването на 48-годишната Барет като наследник на либералната съдийка Рут Бейдър Гинсбърг, която почина миналия месец, създава консервативно мнозинство от шест срещу трима в най-висшата съдебна институция на САЩ. Тръмп оказа натиск върху Сената бързо да потвърди неговата номинация още преди изборите, опасявайки се, че изходът от тях може да се наложи да бъде решаван от Върховния съд при малка разлика между него и кандидата на демократите Джо Байдън и при оспорване на резултата.

Ейми Кони Барет след избирането й за върховен съдия в Белия дом

Снимка: AP/БТА