Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви номинацията на консервативната съдийка Ейми Кони Барет за член на Върховния съд.

"Това е моята трета номинация (за член на Върховния съд) и това е голям момент", заяви той в градината на Белия дом, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Тази вечер имам честта да номинирам една от най-брилянтните и надарени юристки на страната за член на Върховния съд. Ще бъдете фантастична", добави Тръмп, обръщайки се към съдийката, която стоеше до него.

Само на 48 години, Барет би станала един от най-младите членове на Върховния съд. Съдиите във Върховния съд на САЩ получават доживотен мандат.

Президентът "не можеше да направи по-добър избор", заяви републиканският лидер. Той добави, че очаква с нетърпение да се срещне с номинираната съдийка идната седмица.

Очаква се Барет да замени покойната либерална съдийка Рут Гинсбърг, която почина от рак на 18 септември. Ревностна католичка, кандидатурата на Барет се приветства от религиозните консерватори и други десни сили. Либералите обаче смятат, че правните й възгледи са прекалено силно повлияни от религиозните й вярвания и се опасяват, че ако бъде одобрена, може да се стигне до ограничаване на правото на аборт, отбелязва АП.

Барет ще бъде първата майка на деца в училищна възраст, която служи във Върховния съд на САЩ, отбеляза Тръмп. 48-годишната съдийка има седем деца, включително две, които са осиновени от Хаити. Тя може да стане петата жена, одобрена за член на Върховния съд на САЩ.

Снимка: AP/БТА

Националният комитет на Републиканската партия реши да заложи на утвърждаването на съдийката като част от дигитална кампания, която да подтикне гласоподавателите в ключови щати да участват в изборите, съобщава АП.

Доналд Тръмп заяви пред медиите, че очаква номинацията на съдийката Ейми Барет да бъде одобрена от Сената преди изборите на 3 ноември, предаде Асошиейтед прес.

Той добави, че нещата ще се движат бързо и изрази увереност, че демократите няма да могат да възразят срещу избора му, заради качествата на номинираната от него съдийка.

"Мисля, че това ще бъде направено преди изборите", заяви той, като подчерта, че това "ще изпрати страхотен сигнал за много хора".

Тръмп съобщи, че очаква процедурата по одобрението на номинацията да започне на 12 октомври.

Президентът на САЩ добави, че не е обсъждал с нея правото на аборт, защото "не би било уместно". Тръмп подчерта, че "те ще трябва да вземат решение", но то зависи от самите съдии.

На митинг в Пенсилвания привържениците на Тръмп го призоваха да "запълни този (вакантен) пост". Президентът похвали Барет пред тях, определяйки я като "брилянтен правен ум".

Освен това Тръмп обеща пред събралите се, че ако бъде избран, ще сложи край на зависимостта на американската икономика от Китай и ще превърне САЩ в "производствена супердържава".

Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Джо Байдън призова Сенатът да не гласува за номинацията на Барет преди изборите на 3 ноември. Сенаторите не трябва да гласуват преди американците да изберат следващия си президент и следващия състав на Конгреса, заяви той няколко минути след обявяването на номинацията на Барет. 

Сенатът ще гласува за кандидатурата на Ейми Барет за член на Върховния съд през идните седмици, заяви лидерът на републиканското мнозинство в горната камара на Конгреса на САЩ Мич Макконъл, цитиран от Асошиейтед прес.