Два месеца, след като взеха на прицел протестиращи срещу расизма и бруталността на полицията, американски съпрузи говориха в качеството им на почетни гости на конгреса на американските републиканци в Шарлът. Там вчера президентът Доналд Тръмп бе официално номиниран за кандидат за президент на Републиканската партия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В края на юни на частен път, водещ към дома на Марк и Патриша Маклоски в Сейнт Луис, протестиращи срещу расизма и полицейското насилие организираха шествие, а двамата съпрузи не се поколебаха да насочат огнестрелни оръжия срещу тях. Протестиращите запазиха спокойствие и не се стигна до произвеждане на изстрели, но беше сезирана прокуратурата, а видео от инцидента обиколи интернет.

Сега във видеообръщение на конгреса на републиканците съпрузите Маклоски казаха, че случилото им се може да се случи на всеки американец и че където и да живеят хората, техните семейства няма да са в безопасност в "една Америка на радикалните демократи".

Двамата съпрузи, които са юристи, подчертаха, че само са защитавали частната си собственост. Подобно е мнението и на консервативната десница.

Снимка: AP/БТА

Те грабнали оръжие, след като железният портал на частната улица водеща към дома им, е бил изкъртен от част от участниците в протестното шествие. Според президента Тръмп двамата юристи са щели да бъдат пребити и къщата им плячкосана и вероятно опожарена. Той определи съдебните действия срещу тях за незаконно използване на оръжие като позор. А Белият дом определи съдебното преследване срещу семейството като злоупотреба с власт от страна на прокурорката на Сейнт Луис Кимбърли Гарднър, обвинила двойката в незаконно използване на оръжие.

В първия ден от конгреса на американските републиканци сътрудничката в предизборната кампания на Тръмп - Кимбърли Гилфойл каза, че демократите искат да разрушат страната и всичко, за което хората са се борили и което им е присърце. Тя обвини демократите, че искат да откраднат свободата на хората и да контролират онова, което хората мислят и в което вярват, както и целия им живот.

Бившият постоянен представител на САЩ в ООН Ники Хейли похвали действията на президента, като например някои негови външнополитически позиции, в частност тази за сделката с Иран за иранската ядрена програма. Тя каза, че нейното семейство е било също обект на дискриминация, но нейните родители никога не са се оставили да бъдат завладяни от ненавистта и горчивината. Хейли е дете на индийски имигранти.

Конгресменът от Джорджия Върнън Джоунс обвини Демократическата партия, че не "иска цветнокожите в страната да напуснат своята ментална плантация". Той допълни, че "има новина за Джо Байдън" и че в САЩ цветнокожите са свободни и свободомислещи.

Сенаторът Тим Скот от Южна Каролина пък изрази мнение, че Байдън няма да може да донесе истинска промяна в САЩ.

По време на конгреса на републиканците речи ще произнесат държавният секретар Майк Помпейо, първата дама Мелания Тръмп, четири от децата на Тръмп - Иванка, Тифани, Доналд-младши и Ерик.