Американският президент Джо Байдън покани новоизбрания бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва на визита във Вашингтон, което може да стане след встъпването му в длъжност на 1 януари, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан, който е на посещение в бразилската столица, е провел почти двучасови разговори с Лула да Силва, в рамките на които двамата са обсъдили укрепването на демокрацията в Северна и Южна Америка, борбата с климатичните промени и ситуацията в Хаити и Венецуела.

Съливан е предал покана към Лула да Силва от името на Байдън да посети Вашингтон, каза в изявление Белият дом.

"Той (Съливан) е поздравил новоизбрания президент с изборната му победа и е обсъдил с него важността да се поддържат открити каналите за комуникация между двете страни по време на преходния период" се посочва в изявление на Белия дом, без обаче да се уточнява точната дата на предстоящата визита.

Лула да Силва приветства поканата в социалните мрежи.

"Развълнуван съм да разговарям с президент Байдън и да задълбоча отношенията между двете държави", написа в Туитър новоизбраният бразилски президент.

Макар Лула да Силва все още да не е встъпил в длъжност, говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер каза, че е напълно в реда на нещата той да бъде поканен още отсега.

Междувременно лидерите на коренните народи в Бразилия казаха, че са разочаровани, след като новоизбраният президент Лула да Силва се отметна от обещанието си да създаде министерство по въпросите на коренните народи, което да помогне да се възстановят правата и закрилата им, които бяха неглижирани от предишното правителство.

Лула да Силва каза в петък, че вместо министерство може да създаде специален отдел за коренните народи към президентската канцелария.