Протестите в Еквадор ескалират - привърженици на Джулиан Асандж влязоха в сблъсъци с полицията по време на демонстрация в столицата Кито.

Стълкновенията избухнаха близо до президентския дворец, след като миналата седмица Еквадор отказа повече да убежище на основателя на сайта "Уикилийкс" в посолството си в Лондон. Много местни жители обвиняват властите заради това решение и се присъединиха задочно към протестите, които започнаха и във Великобритания.

Няколко души са арестувани при последните сблъсъци в Кито, а други са ранени, включително журналисти и фоторепортери.

В същото време еквадорският президент Ленин Морено в момента е на официално посещение в Съединените щати.

Протестиращите заливаха с червена боя щитовете на спецполицаите

Снимка: AP/БТА

Преди дни той даде интервю за британския вестник "Гардиън" и обясни причините да бъде отказана подкрепа на Асанжд. Морено отхвърли обвиненията на своя предшественик Рафаел Кореа, който го обвини в "престъпление, което човечеството никога няма да забрави" и го описа Морено като "най-големия предател в еквадорската и латиноамериканската история". Държавният глава отрече и твърдението му, че е изхвърлил Асандж от посолството като част от сделка, според която САЩ ще лобират за облекчаване на дълга на неговата страна.

Снимка: AP/БТА

Морено подчерта, че е получил писмени уверения от британското правителство, че основните права на 47-годишния Асандж, който прекара 7 години в посолството, ще бъдат спазени и че той няма да бъде предаден на друга страна, визирайки САЩ, където го грози смъртна присъда.

Снимка: AP/БТА

Президентът на Еквадор обаче изтъкна, че Асандж редовно нарушавал условията за предоставеното му убежище, държал се лошо с персонала, не спазвал добра лична хигиена и се е опитвал да използва еквадорското посолство в Лондон като "шпионски център". 

В момента Анадж е в строго охранявания лондонски затвор "Белмарш", но там най-после ще може да получи медицински грижи и по-лесно да се среща със своите адвокати, коментира междувременно исландецът Кристин Хравънсон, главен редактор на уебсайта "Уикилийкс".

Снимка: AP/БТА

По думите му Асандж страда от остри болки в рамото и зъбите.

В затвора, където той очаква гледането на делото за своята екстрадиция в САЩ, "има медицинска апаратура, вероятно достъп до зъболечение и градина, в която да се излезе", каза в петък Хравънсон. Той обаче уточнява, че не иска да сравнява един затвор с друг и да им дава звезди.

Снимка: AP/БТА

"Имам предвид, че един невинен човек е в затвора заради работата си като журналист и това е оскърбително", подчерта той и уточни, че Асандж е в относително добро душевно състояние предвид стреса, на който е бил подложен през последните дни.