Часове след като във Вашингтон десетки хиляди привърженици на президента Доналд Тръмп демонстрираха подкрепата си за държавния глава и протестираха срещу откраднатите според тях избори, се стигна до сблъсъци между тях и контрадемонстранти. На записи, качени в социалните мрежи, се вижда как след падането на нощта по улиците избухва насилие - води се юмручен бой, използват се пръти, а главни герои от двете страни са т.нар. Proud boys (бел. ред. - "Горди момчета", привърженици на Тръмп) и представители на Антифа движението.

Снимки вижте тук >>

Вестник "Вашингтон пост" съобщи за един човек, който е бил наръган.

В ранните вечерни часове полицията съобщи за най-малко десет арестувани, от които четирима за притежание на оръжие.

Първите съобщения бяха, че вчерашните протести са минали като цяло мирно с изключение на изолирани случаи на насилие при конфронтация между подкрепящи Тръмп демонстранти и контрапротестиращи.

Основното събитие беше Походът на милионите във Вашингтон. В него се включиха десетки, а според привърженици на президента - стотици хиляди хора. Шествието мина под познатия лозунг на Тръмп "Да направим Америка отново велика" и скандирания "Спрете кражбата" на гласове. Служители, свързани с провеждането на президентските избори от цялата страна казаха, че няма доказателства за сериозни нарушения, но Тръмп отказва да признае резултатите, които сочат победа на съперника му Джо Байдън. Според прогнозни резултати на Едисън рисърч Байдън има 306 гласа в Избирателната колегия, а Тръмп 232. За спечелване на изборите са необходими 270. Байдън води и в народния вот с разлика от над 5,5 милиона гласа или 3,6 на сто.

Акцията на привържениците на Тръмп протече мирно, но леви групировки, включително от движението Антифа, организираха малки контадемонстрации. Близо до Върховния съд някои контрапротестиращи носеха черни чадъри и щитове от подръчни материали, а други направиха импровизирана преграда от велосипеди, за да попречат на подкрепящите Тръмп протестиращи да ги доближат. Контрадемонстрантите наричаха привържениците на президента "нацисти", протестиращите им отвръщаха с ругатни. Ройтерс съобщи, че негови журналисти са станали свидетели на десетина сбивания и няколко случая на сериозно противопоставяне, при които полицията е разделила протестиращите, но случаите на насилие са били изолирани. Говорител на полицията каза за Ройтерс, че до следобед са били извършени десет ареста, включително четири за нарушения на закона за огнестрелните оръжия, два за нападение и един за нападение срещу полицай.

Шествия в подкрепа на Тръмп имаше и в Делрей бийч, Флорида, където няколкостотин души демонстрираха с плакати, на които пишеше "Пребройте всеки глас" и "Не можем да живеем с марксистко правителство".

В Лансинг, Мичиган, протестиращи се събраха пред Капитолия. Ораторите на митинга изразиха съмнение в резултатите, показващи, че кандидатът на демократите Джо Байдън печели щата с преднина от над 140 000 гласа.

Във Финикс, Аризона, според полицията около 1500 души са се събрали пред местния щатски парламент, за да протестират срещу победата с малка разлика на Байдън в щата.