Френската полиция използва водни струи и сълзотворен газ срещу протестиращи "жълти жилетки" край Триумфалната арка в Париж в днешната девета поредна събота на протести срещу икономическите реформи на президента Еманюел Макрон, предаде Ройтерс, цитирани от БТА. Това стана, след като някои от демонстрантите замериха полицаите с камъни и боя.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Хиляди демонстранти образуваха шумно, но мирно шествие по големите булеварди с луксозни магазини в Северен Париж близо до мястото, където при газова експлозия в хлебопекарна рано сутринта загинаха двама пожарникари и испанска туристка, а близо 50 бяха ранени.

Снимка: БТА/АР

Центърът на френската столица е блокиран поради опасения от ново насилие от страна на радикални елементи сред движението на "жълтите жилетки". Мостовете на река Сена са затворени, а официални сгради като парламента и президентската резиденция са отцепени с полицейски заграждения.

Група протестиращи се събраха също и на най-прочутото парижко авеню - "Шанз-Елизе", където имаше сцени на насилие през последните седмици. Много от тях скандираха призиви за оставката на Макрон.

До късния следобед нямаше сериозни сблъсъци с полицията. В Париж арестуваните са около 50, някои от които носели със себе си предмети, които могат да се използват като оръжие.

Хиляди участваха в шествия и в южните градове Бордо и Тулон, както и в източния град Страсбург и в град Бурж, в Централна Франция, където се събраха около 5000 демонстранти.

Общо 32 000 привърженици на "жълтите жилетки" са участвали днес в демонстрациите в различни градове на Франция, съобщи ТАСС, позовавайки се на телевизия Бе Еф Ем (BFM). Това е значително повече, отколкото миналата събота, когато в протестите се включиха 26 000 души.