Русия може да нахлуе в Украйна до дни или седмици, но все още може да избере дипломатически път, каза днес съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан в серия от телевизионни интервюта, предаде Ройтерс.

Всяко възможно руско действие може да включва анексиране на украинския регион Донбас, кибератаки или пълномащабно нашествие в Украйна, каза Съливан в предаването "Тази седмица" по американската телевизия Ей Би Си.

Намираме се във времеви прозорец. Всеки момент Русия може да предприеме военни действия срещу Украйна или може би след няколко седмици, или Русия може да избере да поеме по дипломатически път, каза Съливан в предаването "Фокс нюз съндей" по телевизия "Фокс нюз".

Съливан даде днес няколко телевизионни интервюта.

Всяко възможно руско действие може да включва анексиране на украинския регион Донбас, кибератаки или пълномащабно нашествие в Украйна, каза Съливан в предаването "Мийт дъ прес" по американската телевизия Ен Би Си. Той добави, че Русия може да действа още в понеделник, макар че може да го направи и след няколко седмици.

Русия е разположила около 70 на сто от бойната мощ, която смята, че ще й е нужна, за пълномащабно нахлуване в Украйна и понастоящем изпраща допълнителни батальонни тактически групи към границата със съседката й, казаха вчера двама американски високопоставени служители.

Успоредно със струпването на повече от 100 000 войници близо до границата, Москва твърди, че не планира нахлуване, но може да предприеме неуточнени военни действия, ако исканията й по сигурността не бъдат изпълнени.

Те включват обещание, че НАТО никога няма да приеме Украйна за член, искане, което САЩ и НАТО нарекоха неприемливо.

Сателитни снимки на частна американска компания, пък бяха публикувани днес. Те показват подробности от военни маневри на границата на Беларус с Украйна в навечерието на съвместни военни учения, обявени от Москва и Минск, които НАТО нарече най-голямото военно разполагане в Беларус от Студената война насам, предаде Ройтерс.

Снимка: БТА/АР

Русия и Беларус казаха, че в периода 10-20 февруари ще проведат съвместните учения "Единна решимост 2022", целящи отработване на отблъскване на атака по южните граници на тяхната съюзна държава.

Русия даде някои подробности за ракети и бойни самолети, които изпраща за участие.

Новото военно разполагане и планираните учения стават в момент, когато напрежението между Русия и Запада е високо заради руското струпване на войски близо до границата с Украйна.

Западни държави обвиниха Русия, че се готви да нахлуе в Украйна, а Москва отрича да има такива планове.

Снимка: БТА/АР

Снимките от базираната в САЩ "Максар текнолъджис" (Maxar Technologies) показват, че военни части, въоръжени с ракети, реактивни системи за залпова стрелба, както и щурмови самолети, са били разположени на три места в Беларус, близо до границата с Украйна.

"Максар текнолъджис" съобщи, че е направила снимките на военно оборудване на 4 февруари край Елск, Речица и Лунинец. Всички локации са на около 50 километра от украинската граница.

Сателитни снимки показаха идентифицираните от "Максар" 15 щурмови самолета Су-25 и система за противовъздушна отбрана С-400 на летище Лунинец, както и ракети СС-26 "Искандер" и залпови ракетни установки край Елск.

Снимка: БТА/АР

Руското министерство на отбраната каза вчера, че е изпратило системи С-400 и бойни самолети Су-25 за участие в ученията.

В четвъртък, преди започването им, руският военен министър Сергей Шойгу посети полигон в Западна Беларус.

Миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече руските маневри в Беларус най-голямото разполагане на руски военни в района от Студената война насам и добави, че част от ученията са ракети "Искандер", способни да носят ядрени бойни глави.