Съветът на Европа призова днес Франция да преустанови употребата на специалните устройства за изстрелване на гумени куршуми срещу демонстранти, предаде Франс прес.

В публикуван днес меморандум, посветен на "жълтите жилетки" и съдържащ наблюденията й при посещение в Париж миналия месец, комисарят по човешките права на Съвета на Европа Дуня Миятович прикани "френските власти да спазват по-добре правата на човека" при демонстрациите на протестното движение.

Въпреки че Миятович "категорично осъжда насилието срещу силите за сигурност и изразява съжаление за големия брой ранени техни служители", тя също така припомня, че "най-важната им задача е да защитават гражданите и техните човешки права".

"Броят и сериозността на причинените на демонстрантите наранявания поставят под въпрос съвместимостта на използваните методи при операциите за опазване на реда и спазването на тези права", посочва комисарят по човешките права на Съвета на Европа.

В меморандума се припомня, че по данни на френското вътрешно министерство броят на ранените на 4 февруари демонстранти е бил 2060 души (като 69 от тях са се нуждаели от незабавна медицинска помощ), а ранените служители на реда са били 1325.

Дуня Миятович призова френските власти да не прибягват до "прекалени ограничения на свободата за мирно събиране" по силата на спорния закон "срещу хулиганите", приет в началото на този месец от френското Национално събрание и забраняващ на демонстрантите да покриват лицата си.

Според Миятович не бива да бъдат налагани административни забрани за участие в демонстрации, а частичното или цялостно покриване на лицето от страна на демонстрантите не бива да бъде третирано като правонарушение от законодателството в случаите, когато за това липсва основателна причина.

Текстът на закона ще бъде разгледан на второ четене от Сената на 12 март, а правителството настоява за бързото му приемане в контекста на кризата с "жълтите жилетки", отбелязва Франс прес.