Въоръжените сили на САЩ снощи заявиха, че са свалили един дрон и една противокорабна балистична ракета в южната част на Червено море, които са били изстреляни от хусите, предаде Ройтерс. Това е двадесет и вторият опит за нападение срещу международното корабоплаване от 19 октомври насам, отбелязва агенцията.

Няма нанесени щети или информация за пострадали, се казва в съобщение на американското Централно командване, публикувано в "Екс" (доскоро "Туитър").

От началото на войната в ивицата Газа подкрепяните от Иран бунтовници хуси, които контролират големи части от Йемен, многократно атакуваха Израел с безпилотни самолети и ракети, наред с други неща, припомня ДПА. Напоследък те също така многократно атакуваха кораби в Червено море - един от най-важните морски маршрути за световната търговия, който води до Суецкия канал.

Едно от последните нападения - с ракета, бе срещу контейнеровоз на компанията MSC, пътуващ в Червено море. Яхия Сареа, военен говорител на хусите, заяви, че военноморските сили на групировката са атакували търговския кораб, след като екипажът му е пренебрегнал три предупреждения.

Миналата седмица САЩ обявиха създаването на сили за охрана на корабоплаването, които да действат в южната част на Червено море в опит да предотвратят нарастващите атаки на йеменските хуси срещу търговското корабоплаване. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че операцията ще се нарича "Пазител на благоденствието" (Prosperity Guardian) и е необходима за справяне с "неотдавнашната ескалация на безразсъдните атаки на хусите, идващи от Йемен", отбеляза преди два дни британският в. "Гардиън".

Вчера САЩ наложиха санкции на свързани помежду си фирми за паричен обмен от Йемен и Турция, за които се предполага, че финансират бунтовниците хуси.