САЩ уведомиха Русия, че няма да обменят информация за своите ядрени сили, заяви днес говорител на Белия дом и уточни, че промяната е свързана с решението на Москва временно да спре участието си в договора "Нов СТАРТ", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Съгласно международното право САЩ имат право да отговорят на руските нарушения на договора "Нов СТАРТ", като предприемат съразмерни и обратими ответни мерки, за да убедят Русия отново да спазва своите задължения", каза говорителят.

"Това означава, че тъй като заявеното от Русия прекратяване на договора "Нов СТАРТ" е нищожно от правна гледна точка, САЩ имат правна възможност да спрат извършваните от тях два пъти годишно актуализации в отговор на руските нарушения", се посочва още в изявлението му.

На 28 февруари руският президент Владимир Путин подписа закон за временно спиране на участието на Русия в Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия. 

Договорът, известен още като "Нов СТАРТ", е единственото останало голямо споразумение между Русия и САЩ за контрол върху въоръженията. Той ограничава ядрените арсенали на всяка от двете страни до 800 пускови системи и 1550 бойни глави в оперативна готовност. Споразумението, подписано през 2010 г., също така предвижда Вашингтон и Москва да обменят информация за стратегическите си ядрени арсенали и да правят годишно до 18 посещения за проверка на място.

Руският президент обяви решението в своето обръщение към нацията миналата седмица. Той подчерта, че това не е излизане от споразумението.