Руският президент Владимир Путин подписа днес закон за временно спиране на участието на Русия в Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия, предадоха ТАСС и ДПА, като се позоваха на Кремъл.

Договорът, известен още като "Нов СТАРТ", е единственото останало голямо споразумение между Русия и САЩ за контрол върху въоръженията. Той ограничава ядрените арсенали на всяка от двете страни до 800 пускови системи и 1550 бойни глави в оперативна готовност. Споразумението, подписано през 2010 г., също така предвижда Вашингтон и Москва да обменят информация за стратегическите си ядрени арсенали и да правят годишно до 18 посещения за проверка на място.

Руският президент обяви решението в своето обръщение към нацията миналата седмица. Той подчерта, че това не е излизане от споразумението. По-рано обаче Путин е предупреждавал, че евентуален край на договора, който изтича през 2026 г., може да доведе до ядрена оръжейна надпревара. Засега Русия иска да продължи да се придържа към договорените максимални ограничения за ядрените оръжия, отбелязва ДПА.