Съветът на федерацията и Думата на руския парламент одобриха предложеното от президента Владимир Путин преустановяване на действието на Договора за стратегически настъпателни оръжия, известно като "Нов СТАРТ". 

С това двете камари на руския парламент предприемат действия за суспендиране на участието на Москва в договора за ядрените оръжия, обвинявайки САЩ и Запада за провала на последното останало споразумение между Вашингтон и Москва за ядрените оръжия, предаде Ройтерс. 

Путин обяви на 21 февруари преустановяването на участието на Русия в договора в ключово обръщение към парламента, докато американският президент Джо Байдън обеща да продължи да подкрепя Киев броени дни преди първата годишнина от руската "специална военна операция" в Украйна.

"Предприетите действия от страна на руския парламент са отговорът, който Русия отдавна трябваше да даде на откритата война, която САЩ и НАТО обявиха на Русия", каза бившият руски президент Дмитрий Медведев, сега заместник-председател на руския Съвет по сигурността.

"Бяхме принудени да вземем това решение заради войната, която ни обявиха САЩ и други страни членки на НАТО. То ще има огромен отзвук в цял свят и най-вече в САЩ", написа Медведев в "Телеграм". Той призова също за включването на ядрения арсенал на Великобритания и Франция в бъдещи споразумения за контрол на ядрени оръжия между Русия и Запада.

Първоначалната реакция на Запада на решението на Русия да преустанови участието си в договора за ядрените оръжия "Нов СТАРТ" не показва желание за преговори, каза Кремъл, цитиран от Ройтерс и БТА. 

На въпрос при какви условия Русия може да се присъедини отново към споразумението говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че всичко зависи от позицията на Запада.