Съединените щати ще продължат да нанасят въздушни удари в Афганистан в помощ на силите за сигурност на страната. Това заяви на брифинг говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от ТАСС.

"Наблюдаваме активността на талибаните в страната, състоянието на сигурността продължава да буди безпокойство", заяви Кърби, допълва БТА.

"Ние разполагаме с пълномощия и възможности да помогнем на афганистанските въоръжени сили чрез въздушни удари. Признаваме, че нанасяме и ще продължим да нанасяме въздушни удари в тяхна подкрепа", добави говорителят на Пентагона.

На 14 април президентът на САЩ Джо Байдън обяви решението си да приключи операцията в Афганстан, станала най-продължителната задгранична военна кампания в американската история. На този фон в ислямската република се наблюдава влошаване на ситуацията в областта на сигурността, тъй като талибаните засилват настъпленията си в много райони на страната. Представители на движението "Талибан" твърдят, че бунтовниците са успели да установят контрол върху 85 процента от територията на Афганистан, включително в райони по границите с пет държави: Иран, Китай, Пакистан, Таджикистан и Туркменистан.