Министерството на вътрешната сигурност на САЩ поиска на територията на една военна база да бъдат подготвени места за настаняване там на 12 000 нелегални имигранти със семействата им, включително и децата, заловени да пресичат нелегално южната граница на страната, предаде Асошиейтед прес, цитирайки източник от администрацията на президента Доналд Тръмп.

Според източника, пожелал анонимност, първите 2000 места следва да бъдат готови през следващите 45 дни, а останалите ще се предоставят според необходимостта.

Местата трябва да бъдат оборудвани според установените от американските власти норми, включително и тези за пребиваване на деца. Това предполага в лагера за мигранти да има климатици, библиотеки, самостоятелни бани с душове, както и да се осигури медицинско обслужване. Настанените там ще имат свобода на движение из лагера.

Засега не се уточнява коя военна база ще бъде избрана за целта. В понеделник министърът на отбраната на САЩ Джим Матис каза, че мигрантите могат да бъдат настанени на две места: ВВС базата "Гудфелоу" край Сан Анджело, и Форт Блис в Ел Пасо. И двете са в щата Тексас.

В момента се уточнява как ще бъдат финансирани лагерите. Персоналът им ще се състои от служители на министерството на вътрешната сигурност, а присъствието на лагера в избраната база няма да влияе на процеса на военната подготовка и обучение в нея според служителите, пожелали анонимност.

Във вторник федералният окръжен съд в Сан Диего, щата Калифорния, постанови, че американските власти трябва да прекратят практиката на разделяне на децата от родителите на нелегално преминалите граница имигранти. Според съдебното решение служителите на миграционните служби трябва в срок от 30 дни да върнат децата на семействата на нелегалните имигранти, намиращи се под арест. А ако разделените от родителите им деца са по-малки от 5 г., това трябва да стане до 14 дни.

През последните седмици в САЩ се разрази скандал около обявената през април от министерството на правосъдието политика на "нулева толерантност" към нарушителите на миграционното законодателство, включително и спрямо тези, които пресичат нелегално границата с децата си. Задържаните родители бяха без изключение пращани в ареста и срещу тях започваше съдебна процедура. Децата им бяха изпращани в специални центрове за настаняване, тъй като според американските закони те не могат да бъдат арестувани. Така за периода от 19 април до сега от родителите им бяха откъснати около 2300 деца, което предизвика буря от протести в САЩ, особено сред политическите противници на Тръмп.

Това накара президента да поръча на правосъдното министерство да разработи мерки, които да позволят семействата, задържани за незаконно пресичане на американската граница, да не бъдат разделяни, а да остават заедно с децата си в местата за предварителен арест до разглеждане на делата им от съда.