Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд поиска днес в Турция запазване на единствения трансграничен достъп, позволяващ транспортиране на помощ в Северна Сирия, който е заплашен от затваряне заради съпротива на Москва, съобщи АФП. Томас-Грийнфийлд изрази по този повод безпокойство от риск за "задълбочаване на страданията" на милиони хора.

Мандатът за този останал единствен пункт за транспортиране на хуманитарна помощ в Сирия, който е в сила от 2014 г., изтича на 10 юли и подновяването му изисква гласуване в Съвета за сигурност на ООН в началото на юли. Русия, подкрепяна от Дамаск, заплашва да наложи вето при гласуването.

"Трябва да продължим (мандата) за този транзитен пункт, трябва да продължим да доставяме тази помощ", заяви Томас-Грийнфийлд в логистичен център на ООН, разположен край Рейханлъ (Южна Сирия), на три километра разстояние по въздух от турско-сирийската граница.

През този пункт миналата година са преминали 10 000 камиона, натоварени с хуманитарна помощ за района на Идлиб - последната джихадистка и бунтовническа крепост в Сирия, където живеят около три милиона души в несигурни условия.

Според наблюдатели Москва се стреми да превърне запазването на този хуманитарен достъп в разменна монета в контекста на войната в Украйна.

"Ние знаем, че ситуацията там вече е ужасна, че хората страдат", подчерта американският посланик в ООН. Томас-Грийнфийлд заяви, че ако трансграничният мандат за този пункт не бъде подновен, това ще засегне "милиони сирийци".

"Това ще задълбочи страданията, ще увеличи броя на преселените лица и евентуално броя на лицата, които биха могли да се опитат да прекосят границата с Турция", посочи Томас-Грийнфийлд в края на 24-часово посещение в Турция.

Този трансграничен мандат, на който Москва заплаши да се противопостави миналата година, позволява транспортиране от Турция на хуманитарна помощ - храни, медикаменти, завивки, дюшеци и дори ваксини срещу КОВИД-19, за сирийците, без одобрение от Дамаск, през граничния пункт Баб ал-Хауа в Северозападна Сирия.

Русия уведоми на 20 май чрез своя заместник-посланик Дмитрий Полянски, че не вижда "причини за продължаване на този механизъм", който "нарушава суверенитета и териториалната цялост на Сирия".

Над 80 процента от населението в Северозападна Сирия зависи от този механизъм за оцеляването си, според ООН.

Турски неправителствени организации, които не работят под егидата на ООН, ще могат да продължат да доставят помощ, но "аз не вярвам, че някоя организация може да се мери с качеството и количеството храна, което се доставя през границата чрез този механизъм", каза Томас-Грийнфилд.

От 2020 г. насам само пропусквателният пункт Баб ал-Хауа остана отворен, след като други три бяха изключени от обхвата на резолюцията заради противопоставянето на Русия.