САЩ осъдиха категорично ареста от страна на руските власти на заместник-председателя на Меджлиса на кримските татари Нариман Джелялов и на поне още 45 негови сънародници през уикенда, съобщи Ройтерс.

Според Държавния департамент Джелялов и още най-малко 45 кримски татари са били арестувани от руските окупационни власти в Крим.

"Призоваваме руските окупационни власти да ги освободят незабавно" се казва в изявлението, което определя ареста им "като последния инцидент в дълга серия от политически мотивирани операции, арести и наказателни мерки срещу Меджлиса и неговите лидери".

Руската агенция Интерфакс по-рано цитира "неназован източник", според когото Джелялов и още четирима жители на Крим са били задържани във връзка с повреден газопровод в селището Перевалное на пътя от Симферопол за Ялта.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба в събота написа в Туитър, че Русия е "ескалирала терора в окупирания Крим", като е задържала петима души, включително Джелялов.

В неделя, 5 септември, Людмила Денисова, комисар по правата на човека към украинския парламент, заяви, че над 50 кримски татари са задържани след техен протест в Симферопол срещу "незаконните обиски и арести" от руските сили за вътрешно разузнаване, предаде ДПА.

Някои от тях са бил грубо отвеждани до полицейски автобуси, написа Денисова в приложението за съобщения "Телеграм". По думите й преди това петима активисти на мюсюлманското малцинство в Крим са били арестувани от руските служби за сигурност.

Денисова призова международната общност да окаже по-голям натиск върху Русия да прекрати репресиите върху традиционното население на Кримския полуостров, който Москва анексира през 2014 година.

ООН неотдавна обвини руските власти в произволни арести и атаки срещу членове на общността на кримските татари.

Русия окупира Кримския полуостров от Украйна през 2014 г.