Американският държавен секретар Майк Помпейо започва днес от Унгария обиколката си в пет европейски страни - Унгария, Словакия, Полша, Белгия и Исландия. Страховете на САЩ от нарастващото влияние на Китай и Русия в Централна Европа ще бъдат главна тема при посещението на държавния секретар Майк Помпейо в региона тази седмица, казват служители на правителството на Тръмп.

В Унгария (на снимката: излиза от самолета на летище "Ференц Лист" в Будапеща днес) и Словакия държавният секретар ще изрази тези опасения и ще подчертае, че е важно да се насърчава демокрацията и да се спазва върховенството на закона, за да се парират опитите на Пекин и Москва да откъснат тези страни от Запада и да сеят разкол в Европейския съюз и НАТО, отбелязва Матю Лий от Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

"Будапещ таймс" цитира съобщение от Държавния департамент на САЩ, в което се отбелязва, че посещението на Помпейо отбеляза 30 г. от падането на Желязната завеса, "за да си възвърнат свободата и суверенитета, избирайки пътя на западната демокрация, която им била отказвана десетилетия, и утвърждавайки този ангажимент, като се присъединят към НАТО и Европейския съюз".

Помпейо използва случая, за да напомни, че "САЩ са ангажирани със силен, единен и способен трансатлантически съюз, вкоренен в принципите на общата отбрана, демокрация и основни свободи", подчертават от редакцията на унгарското издание, на което се позова "Фокус".

Но в Будапеща и Братислава днес и утре Помпейо ще насочи вниманието конкретно към въпроси, свързани със зависимостта на Централна Европа от руската енергия и присъствието на китайската високотехнологична телекомуникационна компания "Хуауей", особено в Унгария. Това съобщиха пожелали анонимност официални лица, които не са получили разрешение да обсъждат публично пътуването на Помпейо. Представители на САЩ са дълбоко обезпокоени от експанзията на "Хуауей", особено в държавите членки на НАТО, където според тях компанията представлява сериозна заплаха за информационната сигурност, изтъква Матю Лий.

САЩ и Централа Европа 30 г. след края на Студената война

Длъжностните лица от Държавния департамент заявиха, че Помпейо се надява да обърне започналата преди десетилетие тенденция на отдръпване на САЩ от Централна Европа, създала вакуум, използван от Русия и Китай. В течение на последните 10 години, казват те, руският президент Владимир Путин и китайските лидери са станали много по-агресивни и навлизат в региона.

Джон Болтън, Майк Помпейо и Доналд Тръмп

Снимка: AP/БТА

Официален представител заяви, че Помпейо ще "търси области от общ интерес, които са били пренебрегвани в близкото минало", за да "извади от равновесие съперниците на Запада на места, където са заели твърди позиции".

"Министър Помпейо трябва да разглежда това пътуване не като приятелска среща между съюзници, а като възможност да проведе открит разговор с държава, която все повече се противопоставя на американските интереси и задълженията си в областта на правата на човека", се казва в изявление на организацията "Хюман райтс фърст". "В същото време, в което заличава постигнатото от Унгария след Студената война в областта на демокрацията, Орбан все по-ясно демонстрира афинитет към сближаване с Кремъл".

"Трябва да сме там или да се готвим да загубим", каза един от източниците. Той добави, че администрацията е видяла "резултатите от липсата на ангажираност в САЩ в региона" и "искаме да засилим тази дипломатическа ангажираност". Той също така отбеляза, че Путин е посетил Унгария два пъти миналата година и че Помпейо ще се срещне с лидери на гражданското общество, някои от които имат критично отношение към Орбан.

В Братислава Помпейо ще се срещне със словашки ръководители и ще говори по подобни въпроси, а също така ще отдаде почит на стотиците убити в опит да избягат от комунистическата бивша Чехословакия в Австрия по време на Студената война. Освен това Държавният департамент каза, че Помпейо ще изнесе реч пред студенти за значението на "наследството на западната демократична свобода и нейния триумф над комунизма".

Къде са допирните точки между Орбан и Тръмп

Официалните представители на САЩ защитиха визитата Будапеща, като заявиха, че е невъзможно ефективно да се защитят позициите и интересите на САЩ в Унгария, без да има срещна с Орбан.

Правителството на САЩ смята за важно да подаде ръка на унгарския премиер националист Виктор Орбан, който споделя твърдата позиция на Тръмп за ограничаване на миграцията и предприема все по-авторитарни мерки, включително репресии срещу опозицията, профсъюзите, независимите медии и академичните среди.

Кабинетът на Обама до голяма степен избягваше контактите с Орбан, който миналата година спечели трети пореден мандат. Предизборната кампания на унгарския лидер бе основана на антиимиграционни политики. Политиките му бяха посрещнати с улични протести и задълбочиха опасенията в ЕС.

Миналия месец Орбан заяви, че иска "антиимиграционните сили" да станат мнозинство във всички институции на Европейския съюз, включително в Европарламента и Еврокомисията, и прогнозира, че скоро в Европа ще има две цивилизации - една, която "гради бъдеще, основано на смесено ислямско и християнско съжителство" и друга в Централна Европа, която ще е изцяло християнска.

Правителството на Орбан е критикувано, включително от САЩ, за принуждаването на базиран в Будапеща университет, основан от филантропа милиардер Джордж Сорос, да премести по-голямата част от дейността си във Виена. Неговата пламенна реторика срещу мигрантите и отказът страната му да участва в новата прокуратура на Европейския съюз, фокусирана върху измамите и корупцията, също породиха безпокойство.

Правозащитни и други организации се оплакаха от плановете на Помпейо да се срещне с Орбан и го призоваха да заеме категорична позиция срещу будещите тревога политики на унгарския премиер.

Съветникът по националната сигурност на президента Тръмп Джон Болтън написа в Туитър, че Помпейо ще обсъжда в Будапеща "сътрудничеството в отбраната, диверсификацията на енергийните източници, противодействието на руското злонамерено влияние и запазването на нашата твърда привързаност към НАТО".

Ключов спорен момент в отношенията САЩ-Унгария е блокирането от Орбан на работата на Съвета НАТО-Украйна заради оплакванията на Будапеща от "ограничението на правата на унгарското малцинство в Украйна".Този ход на Будапеща предизвика сърдита реакция от САЩ и американски официални лица поискаха тя да изясни чий съюзник е, отбелязва ДПА.

Накъде без заплахата "Иран"

Най-важното събитие по време на обиколката ще е конференцията за бъдещето на Близкия изток в Полша в сряда и четвъртък, която се очаква да бъде фокусирана върху Иран. В нея ще участват също израелският премиер Бенямин Нетаняху, вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, екипът на старшия съветник по близкоизточните мирни преговори и зет на Тръмп Даред Къшнър, както и специалният представител за международни преговори Джейсън Грийнблат.

След конференцията за Близкия изток във Варшава Помпейо ще приключи в петък пътуването си с кратки визити в Брюксел и Рейкявик, Исландия.

И България не беше подмината от Помпейо

Българското правителство е достоен съюзник на САЩ в региона. Това каза Помпейо само преди няколко дни, на 8 февруари, по време на разговор с Цветан Цветанов. Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията разказа на държавния секретар на САЩ за политическото решение на българския парламент да даде мандат на правителството на Република България да стартира преговорите със САЩ за купуване на изтребители F-16.

Цветан Цветанов и Майк Помпейо

Снимка: ГЕРБ

В разговора, по време на Националната молитвена закуска във Вашингтон, Цветанов изрази задоволство от факта, че с евентуалното бъдещо придобиване на F-16 се гарантира суверенитета на България, както и се постига пълна оперативна съвместимост със съседните държави съюзници в НАТО. Двамата разговаряха и за европейската и трансатлантическата перспектива пред страните от Западните Балкани - след постигнатото за региона от българското европредседателство, подписването на Споразумението за приятелство и добросъседство на Македония с България и споразумението с Гърция, което дава перспектива за членство на Македония в НАТО.

Майк Помпейо изрази подкрепа за демократичните процеси в региона, като предаде поздрави на българския министър-председател Бойко Борисов.