Водената от САЩ военноморска коалиция в Персийския залив предупреди корабите в региона да преминават встрани от иранските териториални води, за да избегнат евентуално превземане, съобщиха ВМС на САЩ, на които се позоваха Ройтерс и БТА.

Кадър от видео, заснет от разузнавателен самолет П-8 "Посейдон" на САЩ, показват скоростни катери на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция в близост до търговски кораб в Ормузкия пролив

Снимка: AP/БТА

Предупреждението показва, че продължава напрежението в и около Ормузкия проток, където Иран превзе танкери в края на април и в началото на май. В същото време Вашингтон и Техеран финализират сделката за освобождаване на петима американски граждани, задържани в Иран, а САЩ разрешиха размразяването на ирански активи на стойност 6 млрд. долара, държани в Южна Корея.

Ормузкият проток

Снимка: Shutterstock

"Международната конструкция за морска сигурност (IMSC) уведомява моряците от региона за подходящи предпазни мерки за свеждане до минимум на риска от завземане въз основа на настоящото регионално напрежение, което се стремим да деескалираме", заяви Тимъти Хокинс, говорител на базирания в Бахрейн Пети американски флот.

"Корабите се съветват да преминават транзитно колкото се може по-далеч от ирански териториални води, доколкото е възможно."

Около една пета от суровия петрол и петролните продукти в света преминават през Ормузкия проток, който е стратегическа тясна точка между Иран и Оман в устието на Персийския залив.