Китайската служба по въпросите на Тайван каза днес, че победата на кандидата на управляващата Демократическа прогресивна партия на Тайван Уилям Лай на изборите в Тайван няма да промени из основи отношения между двете страни на Тайванския пролив, предаде Ройтерс.

В изявление, публикувано от държавната китайска агенция Синхуа, Чън Бинхуа, говорител на Държавния съвет по въпросите на Тайван, каза, че резултатите показват, че Демократическата прогресивна партия не може да представлява преобладаващото обществено мнение на острова.

Управляващата в Тайван Демократическа прогресивна партия (ДПП) запази властта си, след като кандидатът ѝ Уилям Лай спечели президентските избори и ще наследи досегашния президент Цай Ингвен, предаде ДПА.

За първи път в Тайван политическа сила печели три поредни мандата на президентския пост, откакто островната демокрация започна да избира пряко президента си през 1996 г.

Европейският съюз "приветства" днес произвеждането на президентски и законодателни избори в Тайван и поздрави в прессъобщение "всички избиратели, които участваха в това упражнение по демокрация", но без да споменава избрания президент Уилям Лай, предаде Франс прес.

"ЕС остава загрижен от нарастващото напрежение в Тайванския проток и се противопоставя на всеки едностранен опит, насочен към промяна на статуквото", се казва в прессъобщението на говорителя на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел. "ЕС подчертава, че мирът и стабилността в пролива са от съществено значение за сигурността и благоденствието в региона и света."

По-рано днес президентът Джо Байдън каза, че САЩ не подкрепят независимостта на Тайван, след като тайванските избиратели дадоха отпор на Китай с вота си.

Вашингтон предупреди, че "би било неприемливо" "която и да е" страна да се намесва в изборите.

Тайван, остров в съседство с Китай, който Пекин смята за своя територия, е пример за успешна демокрация от първо произвеждане на преки президентски избори през 1996 г. - кулминацията на десетилетна борба срещу авторитарното управление и военното положение.

САЩ са най-важния международен поддръжник на Тайван и доставчик на оръжие за острова въпреки липсата на официални дипломатически връзки с Тайпе.