Администрацията на Тръмп обяви възстановяването на санкциите срещу Иран, отменени по силата на ядреното споразумение от 2015 година и освобождава 8 страни от петролните санкции, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, на които се позова БТА.

Съединените щати са изключили от антииранските санкции проектите, осигуряващи енергийна сигурност и независимост на Турция и ЕС от Русия и Иран, се казва в електронно съобщение на Министерството на финансите на САЩ, поместено в сборника с официални документи на американското правителство.

Като дата на публикацията на документа в печатен вид, тоест влизането в сила на мерките, фигурира датата 5 ноември.

САЩ ще направят хуманитарни изключения от антииранските санкции, включително за закупуване на медикаменти от Техеран, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, цитиран от ТАСС.

Осемте страни засега не са обявени официално. Но по-рано днес Блумбърг съобщи, че три от страните са Япония, Индия и Южна Корея. Те ще могат да продължат да купуват ирански петрол и след възобновяването на санкциите на 5 ноември. Блумбърг се позова на високопоставен представител на администрацията. Агенцията не посочва всички страни, които могат да получат изключение. Според източниците обаче в замяна те ще трябва да свият вноса на петрол, за да не допринасят за вдигане на цените на петролния пазар.

Временните изключения се правят само защото тези страни са направили значително съкращаване на вноса на ирански петрол и са проявили сътрудничество по много други въпроси, а също така са направили важни стъпки да се сведат до нула приходите на Иран от износ на петрол, отбеляза държавният секретар. По думите му, Вашингтон е успял да постигне намаляване на износа на ирански петрол с 1 милиона барела дори и без възстановяването на енергийните санкции.

Министърът на енергетиката на Турция Фатих Дьонмез заяви, че не е получавал уведомление от САЩ за изключение от санкционния режим срещу Иран, а само е чул слухове, допълва Ройтерс.

Министерството на финансите на САЩ ще поиска също изключване на иранските банки от глобалната финансова система SWIFT, като това ще е част от прилагането на ограничителните мерки срещу ядрената програма на Техеран и подкрепата му за тероризма.

Президентът Тръмп оттегли страната си от споразумението за иранската ядрена програма през месец май, определяйки го като "дефектно по своята същност".

Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай са останалите страни по споразумението от 2015 г. Всички те вече обявиха, че ще се придържат към него, като обявиха, че ще приложат нова система на плащания, така че да поддържат бизнеса с Иран, така че да заобиколят американските санкции.

На снимката: Реакция в иранския парламент, след като се разбра през май, че Тръмп ще възстанови санкциите