Международният съд в Хага нареди днес на САЩ да преустановят "по хуманитарни причини" санкциите срещу Иран, които засягат вноса на стоки от първа необходимост, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Петнадесетчленният съд отбелязва единодушно, че САЩ трябва със средства по техен избор да премахнат всяко препятствие, което мерките, обявени на 8 май 2018 г., поставят пред свободния износ за Иран на лекарства и медицински материали, хранителни и селскостопански продукти, съобщи председателят на Международния съд Абдулкави Ахмед Юсуф.

Решението на съда, който е висшата съдебна инстанция на ООН, се отнася също за "резервни части, необходими за безопасността на гражданската авиация".

Съдът посочва, че наложените отново от президента на САЩ Доналд Тръмп санкции срещу Иран, могат сериозно да засегнат здравето и живота на хората на иранска територия.

Като обвинява САЩ, че "задушават" икономиката му, Иран предприе съдебна битка в Международния съд, след като президентът Тръмп едностранно наложи отново тежки санкции срещу Техеран, които преди това бяха преустановени съгласно международното споразумение за иранската ядрена програма.

Съдебното решение вероятно ще има в най-добрия случай ограничен ефект върху прилагането на санкциите, които Вашингтон възстанови и затегна, след като се оттегли от сключеното през 2015 г. споразумение, което Иран подписа със световните сили, предаде Ройтерс.

Актовете на съда имат задължителен характер, но той няма правомощия да наложи изпълнението им и както САЩ, така и Иран в миналото на практика не са се съобразявали с негови решения по дела, които страните са водили една срещу друга.

Въпреки международните критики и това, че останалите държави, подписали споразумението за ядрената програма на Иран, също се противопоставят на оттеглянето на САЩ, Вашингтон продължава с налагането на санкции. Нова серия наказателни мерки трябва да влезе в сила на 4 ноември. Те са насочени към рязко намаляване на иранския износ на петрол.

В същото време американският държавен секретар Майк Помпейо обяви, че САЩ денонсират договора си за приятелство с Иран от 1955 г., който установява икономически и консулски отношения между двете страни.

Помпейо каза, че денонсирането на договора е трябвало да стане още преди десетилетия. Той подчерта, че Иран използва МНС за политически и пропагандни цели.

Пред репортери в Държавния департамент Помпейо обвини Иран, че заплашва американските представителства в Ирак. Според него Иран е източникът на настоящата заплаха за американците в Ирак.

"Нашите разузнавателни данни в това отношение са убедителни. Можем да видим ръката на аятолаха и неговите последователи в подкрепа на атаките срещу Съединените щати", каза първият дипломат на САЩ.