В началото на следващия месец ноември се очаква нова вълна от санкции на САЩ срещу Иран, като този път вероятно ще се стигне и до забрана за покупката на ирански петрол, основното приходно перо в бюджета на ислямската република.

В момента Техеран има сериозни проблеми с разпадащата се икономика и обезценяването на иранската валута и едно прекъсване на износа ще доведе вероятно до непоправими щети за страната. Затова е потърсена помощта на Русия, която обаче също има свои интереси на световния пазар за петрол и няма да допусне те да бъдат нарушени, твърди израелският онлайн информационен сайт mako.co.il, като се позовава на източник от израелските тайни служби.

Русия и Иран вече са изработили таен план, който предвижда иранският петрол да се транспортира до Русия през Каспийско море, да се преработва в руски рафинерии и да се продава на световния пазар под руска марка.

Печалбата, която Москва ще има от ситуацията ще е значителна. За компенсация, руски стоки и услуги ще бъдат предоставени на Иран по по-ниски цени, твърди източникът.