Ако приемем, че свободният пазар и конкурентоспособността са движещите сили на един успешен бизнес и сътрудничество, санкциите са точно прът в колелата, който спира и променя конкурентоспособността на бизнеса и страните, където има такива. Това каза премиерът Бойко Борисов на откриването на Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата "16+1" в Националния дворец на културата в София.

Форумът е под мотото "Глобално мислене, действия на местно ниво". По думите на министър-председателя по време на срещата в Брюксел на ЕС с Азия са били очертани огромните възможности, които има пазарът, но в същото време са налице условията на санкции - на САЩ към Китай и към Русия, както и от страна на ЕС към Русия. Поради това на вчерашната среща в Брюксел наред с оптимизма е имало и много песимизъм, добави Борисов.

"Така ни бяха поставили, че с Меркел и с Ли Къцян бяхме в една група. Имахме възможност по всички тези теми да си спомним и това, което в София на срещата правихме. Той остана на среща с краля на Белгия и от негово име помоли да ви поздравя на днешния форум на местните власти", каза още премиерът.

Борисов пожела успех на форума като посочи, че отношенията между Китай и България никога не са били толкова добри.

В рамките на форума премиерът разговаря със зам.-председателя на Постоянния комитет на общокитайското събрание на народните представители Цао Дзиенмин.

Борисов посочи общото желание на всички участници, сътрудничеството във формата 16+1 да се развива в съответствие с нормите и регулациите на ЕС, като един от най-значимите резултати на форума в София.

"Важен инструмент за това ще бъде Глобалния център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай (Global Partnership Centre of CEECs and China), за чието създаване се взе решение при провеждането на Инициативата през юли", допълни още българският министър-председател.

Четвъртата среща на местните лидери на страните от ЦИЕ и Китай се провежда три месеца след Седмата среща на правителствените ръководители на държавите от формата "16+1", която беше на 7 юли в София.

Целта на форума е да надгради постигнатите резултати и договорености от Срещата на върха, на която бяха очертани и "Насоките от София". Дискусиите ще се съсредоточат върху развитието на сътрудничеството в областта на туризма, селското стопанство, индустриалните зони и паркове, малките и средните предприятия. Програмата включва презентации и речи на говорители от България, Китай и страните от ЦИЕ.

Инициативата "16+1" за сътрудничество между Китай и 16-те страни от ЦИЕ е важен механизъм за стимулиране на политическия диалог, инвестициите, търговските и икономическите отношения и сътрудничеството в широк кръг от области.